середу, 5 червня 2013 р.

Депутати вирішили не позбавляти себе пільг


Верховна Рада провалила законопроект опозиції про скасування необґрунтованих пільг і привілеїв для осіб, уповноважених на виконання функцій держави.

За нього проголосували лише 203 депутати.
Іншим голосуванням Верховна рада відмовилась відправити його на повторне перше читання, і надала лише 204 голоси, таким чином відхиливши його.
Авторами проекту виступили лідери опозиції Арсеній Яценюк, Віталій Кличко та Олег Тягнибок.

Проектом пропонувалося скасувати низку пільг та привілеїв народних депутатів та вищих держслужбовців, зокрема матеріальної допомоги колишнім нардепам у разі їхнього не працевлаштування, матеріальної допомоги на оздоровлення у розмірі подвійної місячної заробітньої платні, окремого порядку нарахування пенсій, безкоштовне медичне страхування, безкоштовний проїзд, грошової допомоги у розмірі потрійного окладу у момент припинення депутатських повноважень тощо.

Також законопроектом пропонувалося обмежити граничну чисельність органів, що забезпечують діяльність президента, уряду, Верховної Ради, встановити застереження про те, що після припинення повноважень президент забезпечується держохороною не довічно, а лише протягом одного року.


Згідно з даними сайту Верховної Ради, фракція Партії регіонів за цей закон не голосувала практично у повному складі, за винятком 10 народних депутатів, більшість з яких були мажоритарниками. Проти проголосував єдиний народний депутат цієї фракції - Михайло Чечетов.

Майже уся фракція Комуністичної партії проголосувала за цей закон, не голосувала лише комуністка Ірина Спіріна.

З 24 зареєстрованих на засіданні позафракційних депутатів не підтримали скасування пільг 4 нардепи, а саме: Віталій Немілостівий, що був обраний за списком "Батьківщини", Петро Порошенко, Ігор Скосар та спікер парламенту, обраний за квотою Партії регіонів Володимир Рибак.

Утім, фракції-ініціатори законопроекту теж не виявили одностайної підтримки цієї ініціативи.

Так, за скасування пільг не голосували нардеп з фракції "Свобода" Євген Мельник та "ударівець" Юрій Савчук. Також на голосуванні були відсутні депутати з "УДАРу" Марія Матіос, Андрій Путілов та Роман Ванзуряк. Зі "Свободи" це голосування пропустили Ігор Кривецький, Олег Панькевич та Андрій Міщенко.

Найбільша опозиційна фракція "Батьківщина" не зуміла переконати голосувати за власний законопроект 11 зареєстрованих у залі народних депутатів. Ще стільки ж нардепів від "Батьківщини" згідно з даними сайту ВР були відсутні у залі під час голосування.
Не голосували Відсутні
Дубіль В.О. Джемілєв М.
Луценко І.С. Зубко Г.Г.
Москаль Г.Г. Кучерук М.Г.
Терьохін С.А. Одарченко Ю.В.
Яворівський В.О. Сас С.В.
Бондарєв К.А. Сергієнко Л.Г.
Іванчук А.В. Стець Ю.Я.
Кальченко В.М. Забзалюк Р.О.
Кравчук В.П. Купчак В.Р.
Медуниця О.В. Лукашук О.Г.
Федорчук Я.П. Полочанінов В.Г.




Нагадаємо, що раніше Рух ЧЕСНО публічно звернувся до народних депутатів з вимогою скасувати 18 з 40 пільг та привілеїв, передбачених Законом України "Про статус народного депутата".


Немає коментарів: