суботу, 8 грудня 2012 р.

Грінпіс вимагає у ЄБРР не фінансувати старі українські реактори

Сьогодні європейські активісти Грінпіс піднялись на офісне приміщення Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) в Києві з плакатами, що закликають банк відмовитись від фінансування ядерної енергетики в Україні.
Природоохоронці, вдягнені в респіратори та костюми захисту від радіації, висловили занепокоєння подальшим використанням застарілих реакторів. Під час акції вони передали представникам ЄБРР лист з вимогами спрямувати фінансування на закриття цих реакторів по закінченню проектного терміну експлуатації, замість подовження їх роботи.

 

12 лютого 2013 року має відбутися засідання Ради директорів ЄБРР, на якому буде розглянуто можливість надання НАЕК «Енергоатом» кредиту на реалізацію «Комплексної програми підвищення безпеки енергоблоків АЕС України» у розмірі 300 мільйонів євро. Експерти мережі громадських організацій Бенквоч[1] впевнені, що кошти програми зроблять можливим продовження терміну експлуатації АЕС, які практично відпрацювали свій ресурс. Вони також наголошують, що подовження експлуатації старих реакторів підвищує ризик їх аварійності.

Проектні терміни експлуатації 12 з 15 українських реакторів закінчуються в 2010-2020 роках, але Енергетична стратегія України до 2030 року передбачає продовження їх ще на 20 років. У грудні 2010 року термін експлуатації реактора № 1 Рівненської АЕС був продовжений на 20 років, і рівно через місяць на станції сталася аварія. Уряд України розраховує і надалі забезпечувати половину потреби країни в електроенергії за рахунок АЕС, але при цьому не готовий надати якісь гарантії безпеки. До сьогодні не зроблено жодних інвестицій в інфраструктуру для довгострокового зберігання та утилізації відпрацьованого ядерного палива та радіоактивних відходів.

«ЄБРР, як найбільший іноземний інвестор в Україні, не повинен сприяти посиленню залежності країни від атомної енергетики, – переконана Ірина Головко, представник мережі Бенквоч в Україні. – Банк називає підвищення ядерної безпеки основною метою своєї роботи в ядерному секторі країни. Чому ж він тоді фінансує продовження роботи старих радянських реакторів, а не виведення їх з експлуатації?».

«Гроші європейських платників податків повинні підтримувати розвиток сталої енергетики, яка з часом допоможе Україні подолати залежність від ядерних реакторів і імпортованих вуглеводнів, – коментує Юта Матишек, активіст Грінпіс Австрія. – Сподіваємося, що керівництво ЄБРР зробить правильні висновки і не допустить посилення ядерної загрози під виглядом модернізації енергоблоків. Країна, над якою досі нависає тінь Чорнобильської трагедії, не зможе пережити ще одну радіаційну катастрофу».

У жовтні 2012 Бенквоч підготував до уваги Ради директорів ЄБРР альтернативний сценарій розвитку енергетичного сектору України. За цим сценарієм, без подовження старих та будівництва нових атомних блоків, країна зможе забезпечити попит на електроенергію. Такий сценарій передбачає більш енергоефективну економіку та більшу роль відновленої енергетики і базувався на дослідженнях потенціалу зроблених самим ЄБРР.

 



Немає коментарів: