вівторок, 11 грудня 2012 р.

Громадське обговорення національної екологічної політики

40 учасників зустрічі обговорили гострі питання екологічної політики, що здійснюється в державі. В дискусії брали участь представники 23 організацій громадянського суспільства різного спрямування, бізнес-структур, наукових установ, міжнародних проектів, незалежні експерти та журналісти, а також співробітники Державної екологічної академії та Міністерства екології та природних ресурсів України.
Найбільше дискусій під час зустрічі викликало питання щодо екологічної освіти та виховання в нашому суспільстві. Дійсно, більшість проблем та фактів невиконання органами влади планів чи зобов'язань мають дуже просте походження: низький рівень обізнаності в суспільстві щодо питань екології, збереження природних ресурсів, збалансованого розвитку, моделей споживання та виробництва.
Учасники регіональної зустрічі впевнені, що відповідні навчальні курси мають бути запроваджені на всіх рівнях системи освіти, а службовці у державних структурах повинні займати свої посади тільки після відповідного екзаменування. Більше того, певний рівень знань повинні мати і керівники бізнес-структур, адже з питаннями використання ресурсів чи поводження з відходами вони зустрічаються постійно. На жаль, держава не стимулює підвищення рівня освіченості відповідальних посадовців, а це в свою чергу відбивається на всіх сферах управління та впровадження екологічної політики в країні.
Питання освіти для збалансованого розвитку, необхідності зміни звичних моделей споживання та виробництва є незрозумілими для суспільства; хоча в Національному плані дій на виконання затвердженої Верховною Радою України екологічної політики держави і записані певні зобов'язання з цього приводу, до їх реалізації справа ще не дійшла.
Громадська оцінка національної екологічної політики – це потреба часу, адже таким чином громадськість може реально впливати на дії чи бездіяльність влади, допомагаючи виправити недоліки, попереджаючи катастрофічні помилки. Саме тому проведення щорічної громадської оцінки затверджено в Угоді між урядом України та Європейським Союзом і підтримується Проектом технічної допомоги ЄС «Додаткова підтримка Міністерства екології та природних ресурсів України з реалізації програми секторальної бюджетної підтримки».

Нагадаємо: процес збору інформації для громадської оцінки розпочався в Україні наприкінці жовтня, спеціальна робоча група отримує сотні пропозицій та коментарів від громадських активістів як у письмовому (електронному) вигляді, так і під час регіональних обговорень. Всі ці коментарі зводяться до спільної доповіді, яка має бути опублікована до кінця цього року.


Тамара Малькова, МБО ІЦ «Зелене досьє».


Немає коментарів: