вівторок, 27 листопада 2012 р.

Громадянський рух ЧЕСНО закликає забезпечити персональне голосування у парламенті VII скликання

 

Учасники руху, зокрема, звертаються до робочої групи з підготовки роботи Верховної ради 7-го скликання щодо необхідності досягнути домовленостей та публічно оголосити про рішення щодо особистого голосування кожного депутата в парламенті нового скликання. ЧЕСНО закликає новообраних депутатів чітко заявити, що закони, ухвалені з ігноруванням даної норми, будуть вважатися нелегітимними.

Особисте голосування є одним із критеріїв руху ЧЕСНО. Моніторинг попереднього складу ВРУ виявив цілковите ігнорування українськими законодавцями Конституції України, що є неможливим у демократичній державі.

Особисте голосування депутата є конституційною нормою і має на меті забезпечити виконанняпринципу персональної відповідальності за політичні рішення, що ухвалюють в парламенті України. Будь-яка інша практика, коли депутати здають свої картки, або ж коли інші депутати голосують за своїх колег, - є грубим порушенням закону.

Рух ЧЕСНО вважає неприпустимим обмежувати персональне голосування у парламенті одним днем на тиждень, як це пропонують деякі члени робочої групи, адже українці чекають від власних обранців високої дисципліни та дотримання норм Кодексу про працю стосовно відвідування депутатами своїх робочих місць.

Політичні зміни в країні можливі лише за умови, якщо політики власним прикладом демонструватимуть вміння нести відповідальність за свої дії. Відтак, увага до теми персонального голосування, прозорості та відвідування засідань парламенту з боку громадянського суспільства і надалі буде значною.

Зі свого боку активісти ЧЕСНО обіцяють моніторити новообраний парламент на предмет персонального голосування з першого дня його роботи й інформувати виборців щодо порушників Конституції.

 



Немає коментарів: