середу, 14 листопада 2012 р.

ООН знайшла в Україні недолікі. Що далі?


У четвер, 15 листопада 2012 року, з 10:30 до 13:00 год. в приміщенні креативного простору «Часопис» (вул. Льва Толстого, 3 (зала «Бібліотека») відбудеться прес-клуб на тему: «ООН знайшла в Україні 145 недоліків в дотриманні прав людини. Що далі?», під час якого обговорюватимуться результати звітування України в ООН про права людини у рамках Універсального періодичного огляду (УПО)*.
Участь в обговоренні візьмуть представники ООН в Україні, експерти-правозахисники, автори альтернативних доповідей, на підставі яких країни-члени ООН надали ряд рекомендацій українському уряду щодо покращення ситуації з правами людини.

На думку міжнародної спільноти, судова система, захист прав ув’язнених, протидія дискримінації, свобода слова, захист прав жінок та дітей – сфери, на які Україна має звернути особливу увагу. Попри доволі велику кількість рекомендацій, які Україна отримала в рамках УПО, Національна доповідь та виступи членів української делегації свідчили про позитивні зміни та прогрес, досягнутий у сфері дотримання прав людини в державі. Окремі уривки відео з виступами представників делегації будуть доступні для перегляду під час прес-клубу.

Як змусити посадовців прийняти рекомендації та покращити ситуацію в проблемних сферах? Про це також розкажуть учасники обговорення:

Юлія Щербініна, програмний менеджер сектору демократичного врядування Програми розвитку ООН (ПРООН)

Аркадій Бущенко, виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини

Ірина Федорович, співкоординаторка проекту «Без кордонів» Центру «Соціальна дія», представниця Коаліції з протидії дискримінації

Оксана Романюк, представниця міжнародної правозахисної організації «Репортери без кордонів»

Олександр Букалов, голова ради правозахисної організації „Донецький Меморіал”, голова Пенітенціарного Товариства України

Катерина Черепаха, директор департаменту соціальних програм «Ла Страда-Україна»

Тетяна Печончик, керівник Центру інформації про права людини.

Також в рамках прес-клубу будуть представлені результати всеукраїнської кампанії «Права людини в Україні: твій голос важливий», яке проводили Центр інформації про права людини та Центр «Соціальна дія» за підтримки ПРООН. Журналісти зможуть дізнатися, які права людини в Україні, на думку її мешканців, порушуються найбільше.






* “Універсальний періодичний огляд” (УПО) — процедура, протягом якої кожна країна мусить звітувати у рамках Об’єднаних Націй, як вона дотримується прав і свобод людини — і отримувати критичну оцінку свого звіту. Кожна країна проходить Універсальний періодичний огляд один раз на 4,5 роки. Під час огляду країна представляє свій звіт про ситуацію з правами людини. Правозахисники, в свою чергу, надають свій, так званий «тіньовий звіт». Уперше Україна звітувала перед верховним комісаром ООН з прав людини у 2008 року.


Немає коментарів: