середу, 3 жовтня 2012 р.

«Табір розмаїття» зібрав борців із расизмом і ксенофобією в Україні

Представники українських неурядових організацій, органів державної власти, громад мігрантів, дипломатичних інституцій та правозахисних об’єднань зібралися в Києві аби відзначити п’яту річницю «Ініціативи Розмаїття» – координованого Міжнародною організацією з міграції (МОМ) та Управлінням Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН) об’єднання, що бореться з расизмом та ксенофобією в Україні.
Досягнення п’яти років роботи із моніторингу та інформування про злочини на ґрунті ненависті, адвокації з урядом та підтримки культурного розмаїття по всій Україні було обговорено під час заходу. Учасники також шукали подальші шляхи розвитку об’єднання та відповіді на нинішні виклики: мову ворожнечі в ЗМІ, брак офіційних повідомлень про злочини на ґрунті ненависті, упередження стосовно африканців і мусульман, проблеми інтеграції ромів тощо. Фінансову підтримку «Табору розмаїття» надали Посольства ФРН та ПАР в Україні.

«Те, що часто починається як м’яке вираження ворожнечі та нетолерантності, може розвинутися в інституціалізовану дискримінацію, ненависть, мовну та фізичну агресію, злочини на ґрунті ненависті. Все це становить серйозну загрозу для загальної атмосфери і перешкоджає інтеграції біженців, шукачів притулку та мігрантів до суспільства», – зазначив Заступник Регіонального представника УВКБ ООН у Білорусі, Молдові та Україні пан Ванно Нупеч, відкриваючи «Табір розмаїття». За словами Голови Представництва МОМ в Україні пана Манфреда Профазі, «мігранти є особливо вразливою групою, часто звинувачуваною у політичних, соціальних та економічних проблемах, до яких вони насправді непричетні». Водночас, сказав пан Профазі, «XXI століття буде ерою безпрецедентної глоабльної міграції. Наразі більше українців живуть і працюють за кордоном, ніж іноземців в Україні. Обопільно добре поводження в дусі взаємопорозуміння є ключем для гарантування того, що всі мігранти – чи то український будівельник у Португалії, чи африканський студент в Україні –житимуть без страху насилля та користуватимуться належними їм міжнародними правами людини».
Голова Консульського та правового департаменту Посольства Федеративної Республіки Німеччина в Україні пан Курт Штьокль-Штілфрід зазначив, що ксенофобія наразі є спільною загрозою для багатьох суспільств: «Корені цього явища там, де бракує знань, де є упередження, де люди не взаємодіють одне з одним».
На противагу цьому, «Табір розмаїття» став майданчиком для дискусій, обміну досвідом та взаємодії між мігрантами, представниками видимих меншин, українського Уряду та освітніх інституцій, таким чином підтримуючи розвиток українського суспільства як вільного, культурно різноманітного та такого, що поважає права кожного.

«Ініціатива Розмаїття» була утворена 2007 року у відповідь на зростання кількості нападів на ґрунті расової ненависті. Мережу заснували МОМ, УВКБ ООН, Міжнародна Амністія та інші зацікавлені організації громадянського суспільства. «Ініціатива Розмаїття» прагне сприяти людській гідності та добробуту мігрантів, шукачів притулку, біженців і видимих меншин в Україні. Зараз до мережі входять понад 65 організацій із міжнародного, громадянського, корпоративного та урядового секторів, а також дипломатичних місій та зацікавлених приватних осіб. 2011 року неприбуткова правозахисна організація Human Rights First назвала «Ініціативу Розмаїття» серед найкращих міжнародних практик боротьби зі злочинами на ґрунті ненависті.

Менеджер Представництва МОМ із комунікацій та зв’язків із громадськістю Варвари Жлуктенко


Немає коментарів: