пʼятницю, 19 жовтня 2012 р.

Результати миколаївського медіамоніторингу

17 жовтня пройшла презентація результатів загальнонаціонального та регіонального моніторингу ЗМІ на предмет якісного інформування виборців та рівного доступу до ЗМІ суб’єктів виборчого процесу, який проводять Асоціація “Спільний простір” / Комітет “Рівність можливостей” в рамках Спільної програми Ради Європи та Європейського Союзу (проект “Сприяння європейським стандартам в українському медійному середовищі” - www.prostir-monitor.org).

Це наймасштабніший в історії України медіа-моніторинг. Вибірка охоплює 227 ЗМІ, серед яких провідні загальнонаціональні медіа, а також телеканали, газети та інтернет-сайти АР Крим й усіх областей України.

Основний акцент проекту – показати, що всі учасники виборчого процесу мають рівний доступ до ЗМІ. Тому ключовим фактором у формуванні вибірки стала обов'язкова наявність державних і муніципальних ЗМІ, адже саме за гроші платників податків підтримується робота цих ЗМІ, тому і доступ до них повинен бути рівним.

 

У Миколаївському регіоні до вибірки потрапили два телеканали (ОДТРК «Миколаїв», ТК «Март»), чотири газети ("Вечерний Николаев", "Южная правда", "Николаевские новости", "Рідне Прибужжя") та три Інтернет-видання (mukola.net, novosti-n.mk.ua, news.pn/ru).

Суб`єктами моніторингу стали партії – основні претенденти на проходження в парламент(«Партія Регіонів», «Батьківщина», «КПУ», «Удар», «Україна Вперед!», «Свобода»).

На презентації були представлені лише факти, отримані в результаті медіамоніторингу.

Проаналізувавши виборчий контент (у секундах) новин ОДТРК «Миколаїв» та ТК «Март», аналітики отримали наступні дані:

«Партія регіонів» представлена у 88% новин, що присвячені виборчій тематиці, обох телекомпаній, КПУ займає 7%, партія «Удар» - 3%, а «Батьківщина» лише 1%;

Наданий ефір суб`єктам моніторингу в новинах ОДТРК «Миколаїв»: «Партія регіонів» представлена у 95% новин, що присвячені виборчій тематиці, КПУ - 1%, партія «Удар» - 3%, а «Батьківщина» лише 1%;

Наданий ефір суб`єктам моніторингу в новинах ТК «Март»: «Партія регіонів» представлена у 72% новин, що присвячені виборчій тематиці, КПУ - 18%, партія «Удар» - 2%, «Батьківщина» - менше 1%, «Україна вперед!» - 4%, кандидати-самовисуванці – 4%;

Найбільше позитивних матеріалів у новинах ОДТРК «Миколаїв» про «Партію регіонів», місцеву владу та уряд;

Найбільше позитивних матеріалів у новинах ТК «Март» про Президента, «Партію регіонів» та КПУ.

Проаналізувавши виборчий контент (у друкованих знаках) в газетах «Вечерний Николаев», "Южная правда", "Николаевские новости", "Рідне Прибужжя", члени моніторингової групи отримали наступний фактаж:

«Партія регіонів» представлена у 50% матеріалів, що присвячені виборчій тематиці, чотирьох газет, «Батьківщина» - 21%, кандидати-самовисуванці – 13%, КПУ - 3%, партія «Удар» - 5%, «Україна вперед!» - 6%, партія «Свобода» - 2%;

У газеті «Вечерний Николаев» найбільш позитивно подані «Партія регіонів», кандидати-самовисуванці та партія «Удар», найбільш негативно - «Батьківщина» та партія «Свобода»;

У газеті "Николаевские новости" найбільш позитивно подана «Партія регіонів», відсоток позитивної та негативної тональності представлення «Батьківщини» майже однаковий;

У газеті "Рідне Прибужжя" найбільш позитивно подана «Партія регіонів», невелика кількість позитивних матеріалів про місцеву владу, кандидатів-самовисуванців та КПУ. Різко негативно представлена «Батьківщина» (жодного позитивного чи нейтрального матеріалу);

У газеті "Южная правда" на першому місці за позитивною тональністю теж «Партія регіонів», а на другому - «Батьківщина»! Проте не дивлячись на велику кількість позитивних матеріалів «Партія регіонів» у цьому ЗМІ має і найвищий відсоток матеріалів з негативною тональністю.

Аналіз виборчого контенту (у знаках) 3-х миколаївських Інтернет-видань (mukola.net,novosti-n.mk.ua, news.pn/ru) дозволив зібрати наступні дані:

«Партія регіонів» представлена у 54% матеріалів, що присвячені виборчій тематиці, вищезазначених сайтів, «Батьківщина» - 23%, кандидати-самовисуванці – 5%, КПУ - 3%, партія «Удар» - 7%, «Україна вперед!» - 2%, партія «Свобода» -6%;

На сайті mukola.net найбільше матеріалів з позитивною тональністю про «Партію регіонів» та кандидатів-самовисуванців. Але кількість матеріалів про «Партію регіонів» з негативною тональністю майже вдвічі перевищує позитивні.

На сайті novosti-n.mk.ua матеріалів з позитивною тональністю про «Партію регіонів» майже втричі більше, ніж про усіх інших.

На сайті news.pn/ru найменше з трьох сайтів позитивних матеріалів про суб’єктів моніторингу, майже однакова кількість їх про ПР та «Батьківщину». І спостерігається дуже велика кількість матеріалів з негативною тональністю про провладну партію.

З результатами загальнонаціонального та регіонального моніторингу ЗМІ ви зможете ознайомитися на сайті www.prostir-monitor.org.




Немає коментарів: