четвер, 30 серпня 2012 р.

ЧЕСНО дослідимо кандидатів за 4 критеріями

Рух ЧЕСНО в експертному колі презентував оновлену методологію, за якою кандидатів у народні депутати дослідять за 4 з 6 критеріїв доброчесності.
Активісти руху ЧЕСНО проведуть аналіз близько 2500 тисяч кандидатів у депутати, які підуть за списками партій та будуть балотуватися у мажоритарних округах. Громадський аудит пройдуть списки найбільш рейтингових сил – 4 прохідних та дві, які можуть перетнути виборчий бар’єр.
Відповідно до соціології це – Партія Регіонів, Об’єднана опозиція, Комуністична партія, УДАР, Свобода та «Україна – вперед!». ЧЕСНО також проаналізує кандидатів, які мають найбільше шансів бути обраними в мажоритарних округах.
Результати моніторингу рух презентує кількома хвилями з початку вересня. ЧЕСНО анонсує, що першими представить громадськості аналіз провладних партій та опозиції. Наступною буде презентація результатів щодо так званих нових сил. Зрештою буде оприлюднено дослідження щодо мажоритарників.
«Ми оновили методологію громадського аудиту політиків, урахувавши конструктивну критику першого етапу дослідження, - зазначив учасник руху ЧЕСНО Сергій Таран під час зустрічі з журналістами. – По-перше, ми дослідимо кандидатів лише за 4 критеріями – очевидно, що «персональне голосування» та «відвідування парламенту» не є актуальними критеріями. По-друге, ми розширили критерії індикаторами, які дозволяють показати різну міру порушень. На сам кінець, ми відмовилися від статусу «відповідає критерію», адже одна з проблем, з якою ми зіштовхнулися, що часто інформація про політиків просто відсутня або ж порушення важко довести».
Ще одне з важливих нововведень ЧЕСНО на другому етапі – можливість активних виборців долучитися до моніторингу через краудсорсингові інструменти сайту. «Кнопка “Повідом”, яка нещодавно з’явилася на chesno.org, дозволяє надіслати інформацію, яку аналітикам ЧЕСНО не вдалося знайти. Очевидно, ми не зможемо лише своїми силами знайти порушення про тисячі кандидатів з усієї України, але якщо підключаться небайдужі громадяни – це може стати гарним прецедентом з контролю громадянського суспільства над владою», - зазначила одна з учасниць руху Тетяна Пеклун.
Із наближенням дня голосування відомість руху ЧЕСНО у суспільстві зростає і вже збільшилася на 12% по відношенню до квітня 2012 року. Згідно даних загальнонаціонального дослідження, що у серпні провів Фонд «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова, про рух ЧЕСНО обізнані 10% українців, ще 26% - «щось чули» про його діяльність. При цьому, громадяни, що слідкують за діяльність руху, більш схильні до вивчення списків політичних партій для усвідомленого голосування. Так, серед тих, хто знає про ЧЕСНО, зовсім не ознайомилися зі списками партії, за яку збираються проголосувати, лише 20% виборців; серед тих, хто про рух щось чули – 24%; а серед тих, хто не знає нічого – 45%.

Додатково:
· Громадянський рух ЧЕСНО започатковано групою зацікавлених активістів спільно з представниками партнерства «Новий Громадянин» у жовтні 2011 року. Мета Руху - активізувати суспільство, щоб очистити майбутній парламент від недостойних депутатів.
· Учасники Руху розробили для кандидатів громадські шість «критеріїв доброчесності» та публічно закликали всі політичні сили визнати критерії та керуватися ними під час формування партійних списків.
· Перші результати дослідження чинних парламентарів на відповідність «критеріям доброчесності» були презентовані 23 липня та містяться на офіційному сайті руху – www.chesno.org. Під час другого етапу дослідження активісти руху ЧЕСНО дослідять кандидатів від усіх політичних сил.
·         Рух не підтримує жодного політика чи політичну силу, його представники не будуть балотуватися до Верховної Ради України. 


Немає коментарів: