понеділок, 30 липня 2012 р.

РУХ ЧЕСНО ВИМАГАЄ ВІД ПАРТІЙ НЕ ВИСУВАТИ У КАНДИДАТИ НЕДОБРОЧЕСНИХ ПОЛІТИКІВ

Напередодні партійних з’їздів Рух ЧЕСНО вимагає від політичних сил не голосувати за висунення кандидатами у народні депутати тих політиків, що не відповідають критеріям доброчесності – зокрема, тих, що порушували права і свободи громадян, а також причетні до корупційних дій.


Результати дослідження чинних парламентарів на відповідність 6 критеріям доброчесності свідчать, що практично всі народні депутати порушують Закони України та Конституцію щодо окремих, або всіх критеріїв ЧЕСНО. При цьому, ймовірно, більшість з них будуть кандидатами у народні депутати наступного скликання. Рух ЧЕСНО звернувся  до трьох політичних сил, чиї з’їзди відбудуться 30 липня (Об’єднана опозиція «Батьківщина», КПУ та Партія регіонів), з вимогою не голосувати  за висунення цих кандидатів:

«Політичним силам слід пам’ятати, що вони несуть пряму відповідальність перед виборцями за кожного кандидата у партійному списку та кандидатів-мажоритарників.  Ми вимагаємо врахувати результати громадського аудиту та  не висувати до парламенту, перш за все, найодіозніших правопорушників та тих, хто був причетний до корупційних дій», - зазначила учасниця руху ЧЕСНО Вікторія Сюмар. Крім того, ми вважаємо, що у наступному парламенті народні депутати мають продемонструвти приклад дотримання законів – а відтак, не зраджувати волю виборця, відвідувати засідання та роботу комітетів, голосувати особисто, продемонструватипрозорість прибутків, і, звісно, непричетність до корупційних дій, та забезпечення поваги й дотримання прав людини».

Нагадуємо лідерам політичних сил про те, що всі критерії, запропоновані рухом ЧЕСНО для оцінки кандидатів у депутати до Верховної Ради України, визнані громадською думкою важливими (згідно з даними соціологічного дослідження Фонду «Демократичні ініціативи» ім. Іліька Кучеріва). Найбільш істотним серед запропонованих критеріїв є, насамперед, причетність кандидата до корупційних дій - важливий і дуже важливий для 74% опитаних громадян. При цьому,  64% українців не проголосують за кандидата, про якого будуть знати, що він задіяний у корупції, ще більше - 74% громадян - не проголосують за партію, у списку якої будуть кандидати, задіяні у корупційних діях.

Додатково:
Ініціатори руху ЧЕСНО неодноразово зверталися до лідерів політичних сил з пропозицією підписання угоди, відповідно до якої партія зобов’язувалася дотримуватися критеріїв ЧЕСНО при формуванні списків та висуванні кандидатів у мажоритарних округах, відкрити списки до початку реєстрації у ЦВК та виключити зі списків кандидатів, які, за результатами громадської перевірки, не відповідатимуть критеріям доброчесності.
Угоди про співпрацю з рухом ЧЕСНО підписали лідери двох політичних сил – Віталій Кличко, партія «УДАР» та Анатолій Гриценко, партія «Громадянська позиція»Голова СПУ Петро Устенко пообіцяв детально вивчити угоду про співпрацю з рухом. Об’єднана опозиція взяла зобов’язання перед рухом ЧЕСНО, які було враховано в їх декларації про чесні та прозорі вибори. Після детального розгляду документу, Партія Регіонів відмовилася підписувати угоду про співпрацю з рухом ЧЕСНО. Аналогічною є позиція і Комуністичної партії України.
Активісти руху ЧЕСНО під час другого етапу дослідження проаналізують кандидатів від усіх політичних сил на відповідність критеріям доброчесності та будуть сприяти максимальному поширенню результатів дослідження серед виборців.
З результатами громадського аудиту чинних депутатів можна ознайомитися в ЧЕСНОметрі на офіційному сайтігромадянського руху ЧЕСНО.


Немає коментарів: