понеділок, 9 квітня 2012 р.

ЧЕСНО ЗАКЛИКАЄ ДЕПУТАТІВ НАДАТИ ДЕКЛАРАЦІЇ ПРО ДОХОДИ ТА ВИТРАТИ

Київ, 9 квітня - Активісти громадянського руху ЧЕСНО направили чинним народним депутатам 450 звернень щодо надання декларацій про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за 2011 рік.
Запити надіслано в рамках громадського аудиту, що здійснюють активісти ЧЕСНО спільно з аналітиками Комітету Виборців України. Мета акції – перевірити, чи відповідає спосіб життя народного обранця його декларації. Таким чином активісти та журналісти проаналізують, наскільки прозорими та підзвітними є народні обранці, та допоможуть виборцям зорієнтуватися – кому варто віддавати свій голос.
Заступник голови правління КВУ Наталя Линник підкреслила суспільну важливість проведеної акції:
«Наші звернення з проханням надати декларації – це конструктивна пропозиція до влади бути прозорішою та йти на зустріч вимогам суспільству. Українці очікують нової якості майбутнього парламенту і кампанія ЧЕСНО «Фільтруй Раду!» – це спроба активного громадянського суспільства вплинути на цю якість, - наголосила пані Линник. - З цією метою активісти руху
ЧЕСНО промоніторять спочатку діючих депутатів, а надалі й кандидатів, на відповідність 6 критеріям. Комітет Виборців України в рамках ЧЕСНО здійснює цей моніторинг».
Це вже не перша публічна спроба громадських активістів отримати інформацію про фінансове положення парламентарів. У 2011 році після ухвалення Закону України «Про доступ до інформації» журналісти з руху «Стоп цензурі!» та активісти партнерства «Новий громадянин» надіслали народним депутатам 450 звернень з проханням опублікувати свої декларації. Лише 75 народних обранців добровільно відповіли на звернення громадськості.
«Активний суспільний запит щодо прозорості депутатів рано чи пізно призведе до позитивних зрушень, - переконаний журналіст Мустафа Найєм, учасник руху «Стоп цензурі!». – На відміну від минулого року, сьогодні деякі депутати вже без запитів публікують свої декларації – і ця тенденція має охопити всіх парламентарів, аби влада нарешті стала прозорою».

Довідково: 

Громадянський рух ЧЕСНО - об’єднання активних громадян і громадських організацій за ініціативи партнерства «Новий Громадянин». Ініціатива ЧЕСНО відкрита для приєднання громадських організацій та індивідуальних учасників. Рух не підтримує жодного політика чи політичну силу, його представники не будуть балотуватися до Верховної Ради у 2012 році. Символ руху – часник - засіб дезінфекції та боротьби з політичними вампірами.

Місія руху - забезпечити нову якість української політики, шляхом активізації суспільства задля очищення майбутнього парламенту від недостойних депутатів.

12 громадських організацій координують діяльність руху: Центр UA, Центр політичних студій та аналітики, Інтерньюз-Україна, Інститут масової інформації, Комітет виборців України, Інститут медіа права, Фонд «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва, Фундація «Суспільність», «Холодноярська ініціатива», Всеукраїнська профспілка «Народна солідарність», Антирейдерський союз України, «Українська справа».

6 «критеріїв доброчесності» висувають до чинних депутатів та майбутніх кандидатів учасники громадянського руху ЧЕСНО. Критерії визнали важливими від 66 до 80% українців (за результатами загальнонаціонального опитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва у грудні 2011 року):

1. Відсутність фактів порушень прав і свобод людини;

2. Незмінність політичної позиції відповідно до волевиявлення виборців;

3. Непричетність до корупційних дій;

4. Прозорість задекларованих доходів та майна та їх відповідність способу життя;

5. Особисте голосування в парламенті;

6. Участь у засіданнях парламенту та роботі комітетів.

Всеукраїнська команда ЧЕСНО перевірить 450 чинних депутатів та більшість кандидатів на відповідність громадським критеріям та створить «барометр доброчесності» за результатами перевірки. З «барометром» зможе ознайомитися кожен виборець на сайті www.chesno.org. «Барометр доброчесності» сприятиме усвідомленому та виваженому голосуванню громадян на майбутніх парламентських виборах.


Немає коментарів: