пʼятницю, 25 березня 2011 р.

Как помочь подросткам из разрушившихся семей?


Мы продолжаем размещать практические советы из новой книжки М.Докторович, социального психолога которая исследует реакции подростков на крах браков своих родителей.

Основні завдання:

- допомога в адаптації до нового соціального статусу;

- допомога в пошуку конструктивних шляхів виходу з кризової ситуації;

- налагодження зв’язків з розлученими батьками тощо.

Виділяємо 4 види реакції підлітків на розлучення батьків: зріла, позитивна, незріла, невротична.

Для зрілої реакції характерне досить спокійне по-дорослому зріле сприйняття факту розлучення батьків; розуміння, що це єдино можливий вихід із існуючого становища, оскільки реанімація сім’ї неможлива і батьки краще почуваються автономно, ніж разом. При цьому підлітки розуміють, що вони мають і батька, і матір, люблять їх, як і раніше, відчувають їхню любов, і, не зважаючи на неможливість сумісного проживання в даній ситуації, не виключають можливість зустрічей з окремо проживаючими батьком чи матір’ю в будь-який час.

Позитивна реакція виражається у відвертому задоволенні від розпаду сім’ї, оскільки розлучення сприймається як звільнення від психотравмуючого фактору. В основному, така реакція властива дітям з псевдоблагополучних та неблагополучних сімей, батьки яких або деспотичні й своїм надмірним контролем і образами принижують їх гідність, або ведуть асоціальний спосіб життя, який відверто не розділяє підліток. Часто такі діти відчувають ненависть або, принаймні, байдужість до батька чи матері.


Немає коментарів: