вівторок, 6 липня 2010 р.

Мазепа-фест - наш формат

17-18 липня Полтава на Співочому полі прийматиме фестиваль «Мазепа-фест».
Із 2003 року полтавський фестиваль залишає за собою високий штиль усіх мистецьких подій, а також репрезентує найширшу панораму сучасного молодіжного культурного життя України. Цьогоріч фестиваль «Мазепа-фест» практично опинився під загрозою зриву. Міська влада «взяла в облогу» Співоче поле і намагалася всіляко завадити восьмому мазепинському святкуванню. І
невипадково. Адже саме за ініціативи організаторів фесту, його учасників та відвідувачів було зібрано кошти на встановлення пам’ятника Івана Мазепи в Полтаві. Пам’ятник, вистражданий натхненням і «гривнею» полтавців, музикантів й української інтеліґенції, до нині не встановлено в місті. Мазепа, який об’єднав Україну, і нині залишається основною перепоною для русифікації серця нашої держави. Однак дата визначена – 17-18 липня відбудеться фестиваль непокірних, гордих, а значить драйвових, затятих, а для когось і нахабних мазепинців, які покажуть Україні та засвідчать перед світом кращі здобутки сучасної української музики – різножанрової, полістилістичної, якісної, професійної.
На одній сцені протягом двох днів виступатимуть полтавські гурти - «Kids Room 402», «Манія», «MAO Project», а також «Психотрон» (Кременчук), DK,Dance (Суми), Квітень (Харків), Вперше чую (Київ), Рапіра (Вінниця), Dream West (Харків), Фіолет (Луцьк), Ревенко-Бенд (Київ), Марічка Бурмака, ТЕЛЬНЮК: Сестри, Мотор’ролла, Не-Діля, О.Торвальд (Полтава-Київ), Горгішелі (Львів), Росава (Київ), Мій батько п’є (Рівне), Ілларія (Київ), Гра в темну (Миколаїв), Frosted (Київ), Sur Band (Київ), Смайл (Харків), Унабі (Запоріжжя), Vivienne mort (Київ).
ЗВЕРНЕННЯ до учасників фестивалю «Мазепа-фест’2010»
Фестиваль-панорама української культури «Мазепа-фест» був покликаний сприйняти, заохотити та підтримати те, що є українською культурою для молоді сьогодні, те, що її формує, уособлює і випереджує. Назвати цей захід на честь гетьмана – була внутрішня потреба захистити і запечатати у свідомості нових і нових поколінь святе для українців і осоружне для українофобів ім’я Івана Мазепи – державника та духовного мецената й ідеолога України української.
Знов і знов духовний спадок, наша історія, поняття: українець, герой, патріот піддаються ревізії, шельмуванню політичними спекулянтами. Вакханалія в медіа, так звані політичні ток-шоу, стають ареною дискусій, де наперсточники, холуї, недоучки та шовіністи культивують ненависть до України, цинічно торгуючи найсвятішим, зухвало не гребуючи брехнею та напівправдою.
Досі невизначена концепція України є у процесі формування. Зрештою, це наша внутрішня справа. Але і від нас, учасників, організаторів, глядачів і слухачів «Мазепи-фесту», залежить, чи перейменують «сосєді» вулицю Мазепи в українській столиці? Чи буде стоятиме у Полтаві пам’ятник гетьману? І як до нас звертатимуться у світі: хохол, руский, малорос, остербайте, наймит чи Ванька-дурак? Українче, подумай, хто ти цьому світові?!
Усі ці поняття є дуже важливими для тебе! Навіть якщо ти й досі перебуваєш в летаргійному сні, де тіні Гітлера–Сталіна наспівують тобі колискову. Бо хіба тіні полеглих козаків, замучених в катівнях Сибіру і Мордовії, голоси безневинно загиблих у часи Голодомору 1932–1933 не зворушують твій сон?.. Небораче, знай, «Мазепа-фест» тебе розбудить!
Ким є ти? Що є для тебе «Мазепа-фест»? Врешті, що для тебе Україна? Нехай кожен учасник фестивалю з відповідей на ці три питання розпочне свій виступ!


Немає коментарів: