четвер, 16 травня 2024 р.

Інфлюенсери в ЄС: Рада закликає збільшити підтримку для заохочення позитивного впливу



Рада схвалила висновки щодо способів підтримки впливових осіб як творців онлайн-контенту в ЄС.

«Інфлюенсери» — онлайн-творці, які публікують вміст у соціальних мережах і на платформах обміну відео — мають дедалі більший вплив на онлайн-контент та інформацію, якими люди споживають щодня в ЄС. Хоча цей вплив часто є позитивним, завдяки різноманітності онлайн-спільнот і почуттю причетності, яке вони породжують, він потенційно може бути шкідливим як для психічного здоров’я окремих людей, так і на суспільному рівні в таких сферах, як демократія.

Європейці проводять більше часу в Інтернеті, а це означає, що впливові особи, які створюють контент для соціальних мереж, як ніколи раніше впливають на те, як ми сприймаємо та розуміємо світ. Щоб забезпечити позитивний вплив, ЄС повинен надавати підтримку впливовим особам, дозволяючи їм розвивати свою медіаграмотність і підвищувати їхню обізнаність і оцінку правил, які керують їхніми діями в Інтернеті.

Бенджамін Далле, фламандський міністр у справах Брюсселя, молоді, ЗМІ та боротьби з бідністю
Потенційний вплив впливових осіб

У висновках Ради зазначається, що хоча впливові люди вже використовують свої технічні та творчі навички для створення та редагування контенту, їм також потрібні навички медіаграмотності, щоб зрозуміти потенційний негативний вплив поширення неправдивої та дезінформації, ненависті в Інтернеті, кіберзалякування та інших незаконних або шкідливий контент.

Зокрема, Рада вказує на зростання кількості «кідфлюенсерів» – впливових осіб віком до вісімнадцяти років – і потребу в тому, щоб батьки, опікуни та піклувальники захищали кідфлюенсерів і гарантували, що вони знають про свої відповідні юридичні зобов’язання.
Основні рекомендації

У своїх висновках Рада:заохочує держави-члени співпрацювати з впливовими особами та їх новими представницькими організаціями, щоб переконатися, що вони обізнані про свою роль у медіа-екосистемі та законодавство, яке до них застосовується
пропонує Комісії вивчити шляхи підтримки впливових осіб на рівні ЄС, у тому числі за допомогою узгодженого політичного підходу, зосередженого на медіаграмотності та відповідальній поведінці в Інтернеті, а також використання існуючих фондів і програм ЄС з медіаосвіти
закликає як Комісію, так і держави-члени розробити політику та інструменти для сприяння відповідальній поведінці з боку впливових осіб і підтримувати розвиток органів або механізмів саморегулювання, включаючи можливий етичний кодекс або подібні ініціативи для впливових осіб
забезпечення участі впливових осіб у розробці тих аспектів медіа-політики, які можуть на них вплинути, включаючи збільшення використання ШІ.


Немає коментарів: