понеділок, 6 травня 2024 р.

Заява Високого представника від імені Європейського Союзу з нагоди Всесвітнього дня свободи преси




Щодня журналісти та працівники медіа відважно користуються своєю свободою слова, часто наражаючи себе на великий ризик. Незалежна журналістика, що ґрунтується на фактах, допомагає захистити наші демократії, викриваючи несправедливість, притягуючи лідерів до відповідальності та дозволяючи громадянам приймати обґрунтовані рішення. У 2024 році, коли вибори відбуваються у понад 60 країнах світу, робота журналістів є важливішою, ніж коли-небудь. У цей Всесвітній день свободи преси ми вшановуємо їхню працю та мужність.

Журналісти повинні бути захищені завжди та всюди – адже вони наші очі та вуха на землі. ЄС рішуче засуджує всі прояви насильства, включно з погрозами проти журналістів за виконання ними своєї роботи, незалежно від того, вчиняють ці дії держави, організовані групи чи окремі особи. Такі злочини не повинні залишатися безкарними, де би вони не відбувалися.

Журналісти та працівники медіа, які висвітлюють збройні конфлікти, мають бути захищені відповідно до міжнародного гуманітарного права. Євросоюз висловлює жаль з приводу різкого збільшення кількості журналістів, яких було вбито чи поранено під час проведення репортажів про руйнівні наслідки війни. Надто багато журналістів загинуло за останні місяці, повідомляючи нам новини з Гази. Журналісти також продовжують наражатися на небезпеку щодня, висвітлюючи загарбницьку війну Росії проти України, а також конфлікти в М’янмі, Судані та інших країнах.

ЄС висловлює серйозну стурбованість з приводу практики відмови надання незалежним медіа доступу до зон конфлікту. Це є способом контролю інформаційного простору та обмеженням доступу громадськості до правдивої та об’єктивної інформації.

У всьому світі незалежні медіа зіштовхуються з низкою екзистенційних загроз. Ми як ніколи повинні вживати рішучих заходів для забезпечення роботи медіа в прийнятних політичних, економічних і правових умовах. Удома ЄС зробив значний крок у цьому напрямі, ухваливши Європейський акт про свободу ЗМІ. Цей знаковий закон має на меті посилити редакційну свободу, захистити джерела журналістів та підвищити прозорість власності медіа в Європейському Союзі.

ЄС залишається непохитним у своєму зобов’язанні захищати свободу медіа та плюралізм у всьому світі. Захищаючи свободу медіа, ми захищаємо не лише наше право знати, але й нашу здатність формувати майбутнє, керуючись правдою та відповідальністю.


Немає коментарів: