четвер, 23 травня 2024 р.

Перші українські морпіхи






Історія морської піхоти України бере свій початок ще у 18 столітті, коли українській отаман Антін Головатий, виконуючи обов’язки командувача Чорноморської козацької флотилії, брав участь у взятті турецьких фортець Очаків, Хаджібей, а також штурмі Ізмаїла в 1790 році. 
Саме завдяки козакам чорноморської флотилії Антона Головатого, які, діючи на маневрених суднах «чайках», на ранок 11 грудня 1790 року подолали Дунай і першими висадилися під стіни фортеці. На 8 годину козаки взяли редути і вдерлися до фортеці. На її вулицях чорноморців атакував відбірний корпус яничарів під командуванням кримського хана Каплан-Гірея. Бій був жорстокий, ніхто нікого не жалів. Останній кримський хан загинув у цьому бою разом зі своїми п’ятьма синами. Морські піхотинці Головатого захопили 26 ворожих знамен. Ці військові трофеї цінуються найвище, бо означають військову доблесть і звитягу. У двох морських битвах — біля острова Верхнього Чатапи та вище Ізмаїла — козаки потопили османські кораблі й позбавили гарнізон Ізмаїла підтримки флоту та можливості доставляти підкріплення з османського берега Дунаю.

Не менш славетними були досягнення української морської піхоти під час визвольної боротьби України в 1918–1921 роках. Гетьман Павло Петрович Скоропадський розумів важливість такого роду військ, як морська піхота, для підвищення потужності збройних сил та обороноздатності держави. Як «Верховний Воєвода Української Армії і Флоту» він у перший же місяць свого перебування при владі звернув увагу на необхідність створення служби морської піхоти, тим більше, що українська держава мала дуже протяжну берегову лінію по Чорному і Азовському морях. З огляду на це 23 травня 1918 року гетьман Скоропадський видав указ Україні по Морському відомству «Про початок формування бригади морської піхоти у складі трьох полків для несення служби».) Незабаром було затверджено новий Військово-морський прапор України. Пізніше, у 90-х роках XX століття, цей прапор стане символом Військово-Морських Сил незалежної України. Морські піхотинці несли службу на узбережжі держави та військово-морських фортецях, а також, здійснювали десантні операції.

22 лютого 1992 року, за рік після проголошення незалежності України, у Севастополі 880-й батальйон морської піхоти зі складу 810-ї ОБрМП ЧФ під командуванням майора Віталія Рожманова склав присягу на вірність українському народові. Батальйон був найкращим у складі 810-ї окремої бригади морської піхоти, до якої він входив, за підсумками попереднього 1991 року. 1 липня 1993 року, після створення Військово-Морських Сил України, у Севастополі був сформований 27-й окремий батальйон морської піхоти, до якого були зараховані найкращі офіцери Чорноморського флоту, які виявили бажання служити Україні. Вони принесли із собою дух і традиції, властиві лише цьому елітному роду військ.
Після захоплення півострова російськими військами і початком військової агресії РФ частина особового складу підрозділів морської піхоти вийшла на материкову Україну. Протягом семи років морські піхотинці брали активну участь у бойових діях проти незаконних збройних формувань РФ. Відповідно до Указу Президента України № 39/2018, у структурі Військово-Морських Сил України було створено Командування морської піхоти, до складу якого входить дві окремі бригади, а також один окремий батальйон морської піхоти, окремий розвідувальний батальйон, артилерійська бригада, реактивний артполк, окремий зенітний ракетний дивізіон.

До 2016 року окремої підготовки офіцерів морської піхоти в Україні не було, набирали з інших родів військ. У 2014 році відбувся перший набір до вищого військового навчального закладу в Одесі на факультет ДШВ. За два роки було ухвалено рішення створити групу морської піхоти. Курсантам-третьокурсникам надали вибір — продовжувати навчання на десантному факультеті чи на додаток до повітря та суші опановувати і морську стихію. У 2016 році у виші було проведено перший набір курсантів-морпіхів. 2 червня 2018 року в Одеській військовій академії вперше в Україні відбувся випуск офіцерів морської піхоти —12 випускників факультету підготовки спеціалістів Десантно-штурмових військ (ДШВ) отримали дипломи бакалаврів, у яких зазначено спеціалізацію: «Управління діями морської піхоти». На плац Військової академії на урочисту церемонію випуску молоді лейтенанти морської піхоти вийшли в парадних одностроях Військово-Морських Сил ЗСУ, з кортиками, а напередодні їм вручили берети кольору морської хвилі.



Олександр КіндсфатерКореспондент АрміяInform







Немає коментарів: