пʼятниця, 15 березня 2024 р.

Лісівники знищують одну з найцінніших степових балок Миколаївщини!



ДП “Ліси України”, його очільник пан Болоховець та Південний лісовий офіс від початку програми “Зелена країна” наголошували, що під час лісорозведення на півдні степові ділянки заліснюватися не будуть. Крім того, це заборонено законодавством (Лісовим Кодексом України та Правилами відтворення лісів).

У 2023 році Південний лісовий офіс надав перелік ділянок, де лісівники запланували посадку нових лісів. Звісно, значна частина таких земель виявилася степами, зокрема в плани лісівників потрапила одна з найцінніших степових балок на Миколаївщині — Олександрівська, яка 20 років тому пропонувалась для розширення природного заповідника “Єланецький степ”.

Ця степова балка є однією з найбільших і, у плані біорізноманіття, найцінніших балок Миколаївщини. Тут зростає низка видів, зокрема ендемічних, які занесені до Червоної книги (горицвіт весняний, дрік скіфський, ковили волосиста та Лессінга). Під час обстеження на початку березня, зокрема на розорюваних під заліснення ділянках, ми встановили місцезростання горицвіту весняного, шафрана сітчастого, брандушки різнобарвної.


Восени 2023 року робоча група з лісорозведення обстежила лише 2 ділянки з переліку, і лісівники чомусь вирішили, що можна заліснювати все. І це всупереч позиції окремих представників робочої групи, які наполягали на обстеженні ділянок навесні 2024 року.



На початку березня ми відвідали Олександрівську балку. Більша її частина була переорана для посадки лісу, розорані дуже цінні степові ділянки. Частина ділянок в балці засаджена дубом, сосною та кленом. І на цьому тижні лісники продовжують заліснювати балку.

Загалом площа підготовлених під лісорозведення степів у межах Олександрівської балки становить понад 100 га.




Ще цікавинка: Олександрівська балка в кінці 2022 році була погоджена тоді ще Баштанським лісовим господарством для створення заказника, про що лісівники не могли не знати.

Наполягаємо на збереженні Олександрівської балки. Заліснення її ділянок має припинитися! Крім того, необхідно якнайшвидше створити заказник!

Українська природоохоронна група.

Фото - Віктор Скоробогатов.


Немає коментарів: