субота, 30 березня 2024 р.

Звідки пішла та Херсонська губернія



Відомий херсонський історик Д.Білий вельми розлого розповів про Херсонську губернію, яка в свою чергу дала назву нашого видання. Тому й розміщуємо цей матеріал.

Сьогодні всі чомусь вітають один одного з 80-річчям Херсонщини. Розміщують старий, ще радянських часів документ та пишуть добрі слова.


Й всі мовчать, що, насправді, рішення про створення у 1944 році Херсонської області виглядає, як незрозумілий фінт радянської бюрократичної машини.

Дійсно, створення області з центром у Херсоні - для нашого міста було поверненням високого адміністративного статусу, який був втрачений Херсоном в тридцятих роках двадцятого сторіччя.

При цьому нам бажано пам'ятати, що Херсон має довгий досвід перебування управлінським центром різних адміністративних одиниць. Й цей досвід мав би свій позитивний результат для тяглості управління, відтворення управлінських еліт, якби не комуністичний режим, за якого всіх управлінців регулярно знищували з 1917 по 1953 роки. Іноді всіх, іноді вибірково.


Хотілось би згадати цей довгий досвід, всі ключові моменти, коли Херсон був центром різних адміністративних територій.


Починалося, все, як ви здогадалися, не з Указу Президії Верховного Совєта СРСР, а... з Вольностей війська запорозького низового.


Військо запорозьке низове складалося з адміністративно-територіальних одиниць, які називалися паланками.

В 1734 році була створена Інгульська (Перевізька) паланка Вольностей війська запорозького низового. Аполлон Скальковський писав в своїй історії Нової січі, що якийсь час одним з центрів цієї паланки був Олександр-шанець, фортеця, яку у 1778 році перейменують у Херсон.




Ось звідки й почалася історія розміщення адміністративних центрів в нашому місті.




Так, все у нас почалося із Запорізької Січі.




Потім, після того, як російська армія ліквідувала Січ, Олександрівський шанець/Херсон стане центром Херсонського повіту. Потім Херсонської губернії, Херсонського округу, Херсонського району. Й, нарешті, Херсонської області.




1. Херсон був центром величезної за своїми розмірами губернії цілих 117 років.




З 15 травня 1803 року по 28 січня 1920 року Херсон був адміністративним центром величезної території, а саме Херсонської губернії, якщо не помиляюся, п'яти держав - Російської імперії, Російської республіки, Української народної республіки, Української держави та Української соціалістичної радянської республіки.




Й на її території знаходилося ще кілька державних утворень.




До складу Херсонської губернії входили території сучасної Одеської, Миколаївської, Кропивницької, Дніпропетровської областей України та частина сучасної Молдови. При цьому, більшість сучасної Херсонської області, що розташовується на лівому березі, входила в склад інших адміністративно-територіальних одиниць.




2. Ще більше часу - 147 років Херсон був центром однойменного повіту.

З 1776 року, коли Херсон ще був Олександрівським шанцем, й до 1923 року.




До складу Херсонського повіту входили такі міста, як Миколаїв та Кривій Ріг. Так, місто, в якому народився один з Президентів України, у свій час підпорядковувалося Херсону :)




Зазначу, що більшість територій сучасної Херсонської області до складу Херсонського повіту не входили (весь лівий берег).




3. Сім років з 1923 по 1930 роки Херсон був центром Херсонського округу (аналог області). З 1923 по 1925 роки Херсонський округ підпорядковувався Одесі, входив до складу Одеської губернії.




З 1925 року Херсонський округ був самостійною адміністративною одиницею, що підпорядковувалася столиці радянській України. Тоді ж у склад адміністративно-територіальної одиниці з центром у Херсоні вперше увійшли території лівого берега. Й територія округу була вже дуже схожа на територію сучасної Херсонської області.




4. В 1930 році всі округи були скасовані. Й Херсон став частиною спочатку Одеської області (1932 - 1937 рр), а потім й Миколаївської (1937 - 1944 рр.). Й ми почали поступово деградувати в управлінському плані.




5. 30 березня 1944 рік почався новий етап.




Херсон відновив свій статус центру крупної адміністративної одиниці. Фактично, радянські функціонери в рішенні про Херсонську область частково відтворили територію Херсонського округу, що існував у 1923 - 1930 рр.




При цьому не обійшлося без трагікомічного анекдоту. Деякі історики стверджують, що тригером до створення Херсонської області була помилка чи обмовка радянського тирана та страх радянських бюрократів.




Нібито, кривавий упир Сталін 13 березня 1944 року у телефонній розмові із президентом США Рузвельтом просив збільшити поставки американської зброї, щоб Червона армія не зменшувала темпів наступу в кампанії 1944 року.




В якості аргументу він похвалився, що поки вони розмовляли, Червона армія захопила з десяток міст по всьому фронту, у тому числі великий обласний центр Херсон.




А радянським бюрократам було відомо, що Сталін не помиляється й у нього є геніальний план. Тому, його підлеглі в короткий термін створили Херсонську область з частин Запорізької та Миколаївської.




Знаєте, скажу, що створення Херсонської області зіграла свою позитивну роль в розвитку нашого міста: всі обласні начальники сиділи в Херсоні.

Хоча, силу місту давали не вони, а вигідне економічне та географічне становище нашого міста.

Й тому, в день, коли ми відзначаємо 80-річчя радянського анекдоту про створення Херсонської області давайте пригадаємо й історію - 147 років існування Херсонського повіту, 117 років існування Херсонської губернії та, власне, пригадати з чого все починалося: з центру Інгульської (Перевізької) паланки Вольностей війська запорозького низового.


Немає коментарів: