пʼятниця, 12 січня 2024 р.

Габріель Атталь - наймолодший глава уряду Франції та нащадок білоемігрантів із одеси




Габріель Атталь 9 січня 2024 року змінив на посаді глави уряду Франції Елізабет Борн, яка добровільно пішла у відставку. Вона очолювала Кабмін Франції з травня 2022 року. Її звільнення викликало багато питань у аналітиків. Деякі з них пов'язують її відставку з ухваленням у Франції спірного міграційного закону. Борн хоч і вдалося домогтися того, щоб документ був прийнятий, але до нього було включено низку положень, на яких наполягали праві популісти з партії Марін Ле Пен. Закон, схвалений у грудні минулого року, був настільки спірним, що після цього пішов у відставку міністр охорони здоров'я Франції. Елізабет Борн, яка завжди підтримувала Макрона, оголосивши про те, що йде у відставку, підкреслила, що необхідно продовжувати реформи, які проводяться владою.

Атталь наймолодший глава уряду



Новий глава французького кабінету міністрів 34-річний Габріель Атталь - не лише наймолодший в історії країни міністр освіти (цю посаду він обіймав до свого призначення прем'єром), а й наймолодший глава уряду. Але призначення Атталя не стало великим сюрпризом для французів. Він є найближчим соратником Емманюеля Макрона із президентських виборів у 2017 році, на яких Макрон здобув свою першу перемогу. "Вперше Макрон призначив того, хто так йому близький, - сказала на умовах анонімності одна з міністрів у нинішньому французькому уряді. - Але після гострих дискусій навколо міграційного закону цілком зрозуміло, що Макрон шукає, на кого спертися".


Атталя та Макрона об'єднує не лише відносно юний вік та амбіції, а й політичні погляди. Так само, як Макрон, Атталь - колишній соціаліст. У 2017 році він пішов із Соціалістичної партії і долучився до політичного руху Макрона "Республіка на марші". До свого призначення Атталь, окрім посади міністра освіти, обіймав інші посади в уряді.
Як Атталь зробив кар'єру і що відомо про його сім'ю
Габріель Атталь народився 1989 року в передмісті Парижа. Його батько Ів Атталь народився в єврейській родині з Тунісу, він адвокат і кінопродюсер. А мати, держслужбовець Марі де Курісс, етнічна гречанка та нащадок білих емігрантів, які після революції та громадянської війни втекли з Одеси. Будучи православною, вона хрестила і сина у православній церкві.
Габріель Атталь здобув блискучу освіту. Після закінчення приватної школи він здобув вищу освіту у відомому у всьому світі Science Po - Інституті політичних досліджень у Парижі зі ступенем магістра державного управління, і ще до закінчення навчання став наймолодшим консультантом та спічрайтером тодішнього міністра охорони здоров'я Франції Марісоль Турен. Потім Атталь здобув вищу юридичну освіту у паризькому університеті Пантеон-Ассас. У 28 років Атталь став наймолодшим держсекретарем, у 29 років був прес-секретарем партії, в 33 роки - міністром освіти.


Габріель Атталь полягає у відносинах зі Стефаном Сежурне, головою фракції проєвропейської політичної групи Renew Europe у Європарламенті. Атталь – перший прем'єр-міністр Франції, який публічно не приховує своїх гомосексуальних відносин.
Як французи ставляться до Атталю


Макрон призначив главою уряду політика, який, як свідчать опитування громадської думки, дуже популярний у Франції. Деякі французькі ЗМІ навіть вигадали термін "Attalmania". Атталь часто привертав увагу ще будучи міністром освіти. Так, одразу після початку навчального року він запровадив заборону на носіння у школі абайї – релігійного предмета жіночого одягу у мусульман.
DW


Немає коментарів: