середа, 17 січня 2024 р.

Триває обмін ламп розжарювання на енергоощадні за програмою ЄС та Уряду: до обміну доступні 7 млн ламп



Понад 6,5 млн українців долучились до Всеукраїнської програми обміну ламп, впроваджуваної Урядом України за підтримки ЄС від січня 2023 року

За рік українці обміняли у відділеннях Укрпошти більше ніж 33 млн ламп розжарювання, з них 10 млн енергоємних ламп на енергоощадні замінили пенсіонери - лише за місяць від оголошення про додатковий обмін світлодіодів у грудні 2023-го. Наразі у відділеннях поштового оператора доступно близько 7 млн LED-ламп, і попит на них зростає в умовах опалювального сезону, тож українців закликають не зволікати з обміном.

Запроваджена Урядом програма з обміну ламп розжарювання на LED-лампи триває як для фізичних, так і для юридичних осіб. Особливі умови продовжують діяти для пенсіонерів, які вже скористалися такою можливістю раніше – вони можуть отримати додатково до 5 LED-ламп, пред’явивши пенсійне посвідчення, паспорт та РНОКПП. Українці, які дотепер не скористалися програмою, теж можуть замінити до 5 ламп розжарювання у відділеннях Укрпошти. Також програма надалі відкрита і для юридичних осіб — медичних закладів, шкіл, дитячих садків, поліклінік, ОСББ. Вони можуть отримати LED-лампи, подавши відповідну заяву на порталі Дія.

Укрпошта запевняє, що світлодіодні лампи доступні майже в усіх відділеннях поштового зв’язку в обласних центрах, містах та селах, і закликає українців не хвилюватися щодо тимчасової відсутності ламп для обміну в тому чи іншому конкретному відділенні. У тих відділеннях Укрпошти, де обмін відбувається найбільш активно, запаси LED-ламп будуть поповнюватись, доки вони будуть у наявності. Якщо лампи закінчилися або відсутні лампи з потрібним цоколем, рекомендуємо не зволікати й звернутись до найближчого відділення Укрпошти, адже програма заміни ламп розжарювання на енергоощадні LED-лампи добігає завершення.

За час впровадження програми обміну ламп громадяни України вразили своєю залученістю, вкотре засвідчивши репутацію найзгуртованішої нації у світі. Аби заощадити енергію і знизити навантаження на енергосистему країни, вони активно замінювали енергоємні лампи розжарювання на енергоощадні світлодіоди у своїх домівках, установах, організаціях. Застарілі лампи розжарювання споживають у 8 разів більше енергії, ніж LED-лампи, і кожна заміна – внесок в енергобезпеку країни.



Довідково:

Програма обміну ламп підтримана Європейським Союзом та реалізується Міністерством економіки, Міністерством цифрової трансформації, Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України, АТ «Укрпошта» в усіх регіонах України, крім зони бойових дій та тимчасово окупованих територій. Програма, фінансована ЄС, є складовою підтримки Європейським Союзом енергосистеми України.


Немає коментарів: