середа, 27 грудня 2023 р.

Слід "велетня скрути"



Була така традиція: робити випускний альбом фотографій учнів з викладачами. Саме такий альбом випуску 1952 року Одеського художнього училища (з приватної колекції)я побачив на виставці "Велетень скрути" до 140-річчя народження М.Жука, що відкрилась в Одеському Літературному музеї. Наповнена виставка картинами та художніми творами митця, куратор проєкту Alena Yavorskaya.




Михайло Жук був універсальним креативщиком, як би його сьогодні описали. Справжній агент культури. Дуже талановито малював. Робив літературні тексти, викладав - кераміку. Дружив з талановитими людьми й листувався. Аркуші його листів, що виставлені в музеї, зокрема - вкрай цікаво виглядають.



Завдяки приватним колекціонерам художніх витворів сьогодні музеї України мають можливість транслювати роботи М.Жука. Він мешкав не тільки в Одесі. Зокрема, багатьох його знайомих сучасників було розстріляно "радянськими", як Зерова, тільки за те, що був всесвітнього штибу інтелектуал. 


Я дивився на автопортрет Михайла молодого, та його зображення у випускному альбомі за  1952-й рік у літньому віці, вони по сусідству в експозиції.  Кровожерлива сторіччя було. 



Сьогоднішня доба, завдяки нащадкам "бісів" з Росії все така геноцідальна. Відбитись від генераторів скрути - наша доля. Естетика вільної людини має бути не тільки в музеях.

В.Головченко, 

фото автора.



Немає коментарів: