вівторок, 17 жовтня 2023 р.

Театр у Миколаєві має бути на вулиці корифея




Творчий колектив Миколаївського національного академічного українського театру драми та музичної комедії висуває пропозицію топонімічній комісії Миколаївської міської ради (Миколаївська міська рада) щодо перейменування вулиці Дунаєва (на вулицю Саксаганського замість вулиці Привозної).
Справедливо! Ми теж відчули дискомфорт, коли почули про запропоноване перейменування для цієї старої вулиці в центрі міста. Не може все в нашому житті у 21-му сторіччі обертатись навколо базару. Бо "Привозна" вулиця була - саме до базару!
А тепер два слова чому Саксаганський?!
Панас Саксаганський – український актор, режисер, драматург і педагог – народився 15 травня 1859 року в Кам’яно-Костуватому тепер Вознесенського району Миколаївської області.


Закінчивши училище, Панас обрав професію військового. Та дуже скоро зрозумів, що це не для нього. До того ж, він зустрів Михайла Старицького, який запропонував зіграти у “Наталці Полтавці” роль Возного. Так, у 24 роки наймолодший із Тобілевичів став професійним актором.

Панас Саксаганський у сценічному образі, 1905 рік
Дуже скоро про талановитого актора заговорили в пресі. Саксаганському (такий псевдонім обрав Панас) пророкували велике майбутнє. Його гра на сцені не залишала нікого байдужими, а ще голос. Федір Шаляпін говорив, що Саксаганському треба було в оперу йти. Загалом актор зіграв понад 100 ролей і кожна була неповторною. Ошаліла від захвату публіка несла улюбленого актора на руках до самого готелю. В Одесі Панас познайомився з жінкою, теж акторкою, Меланією Хільченко, яка невдовзі стала його дружиною.
А розпочиналась його кар'єра саме у Миколаєві під час служби.
У 1886-му брати Тобілевичі разом із трупою Кропивницького вирушили на гастролі до Петербурга. Там актори зіграли у спектаклях “Назар Стодоля”, “За двома зайцями”, “Наймичка”. Це був справжній тріумф, столична публіка не встояла перед майстерністю українських артистів. 



"Шановні миколаївці, прихильники театру, просимо вас ознайомитись з відкритим листом та підтримати нашу ініціативу.
Щиро вдячні вам за підтримку!" - написали у відкритому листі до топонімічної комісії Миколаєва актори, режисери та адміністратори Миколаївського національного академічного українського театру драми та музичної комедії.
Здається, тільки повні невігласи можуть пройти повз цієї логічної пропозиції. Будемо уважно слідкувати за подіями навколо перейменування. І до зустрічі, в українському театрі Миколаєва на вулиці Саксаганського!
В.Головченко.


Немає коментарів: