четвер, 21 вересня 2023 р.

Програма USAID DOBRE підписала меморандум про співпрацю із Миколаївською ОВА




13 вересня 2023 року Програма Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE) й Миколаївська обласна військова адміністрація підписали меморандум про співпрацю, яка триватиме до середини 2025 року. Чотири основних громади-партнери Миколаївщини протягом цього періоду отримають фінансування власних проєктів, а також навчальну та консультаційну допомогу з метою посилення спроможності самоврядування. Ще додатково трьом громадам протягом 2023 року буде надана одноразова екстрена допомога на подолання наслідків збройної агресії.


Загалом для семи громад Миколаївської області лише в 2023 році передбачено на реалізацію проєктів понад 800 тисяч доларів. Більше половини цієї суми спрямують на обслуговування критичної інфраструктури та вирішення проблем із водопостачання. На сьогодні громади вже отримали обладнання, генератори, портативні зарядні станції, електроінструменти, водяні насоси, спеціалізовану техніку на суму понад 400 тисяч доларів.


Двосторонній меморандум про співпрацю підписали керівник Програми USAID DOBRE Браян Кемпл та начальник Миколаївської ОВА Віталій Кім.


У заході також взяли участь заступник директора організації Global Communities в Україні Джастін Сікріз, заступник керівника Програми USAID DOBRE Максим Бурдавіцин, старший регіональний менеджер Програми USAID DOBRE Андрій Нагорний, програмна спеціалістка Програми USAID DOBRE Наталя Ващиленко, представники структурних підрозділів Миколаївської ОВА. Під час підписання меморандуму Віталій Кім зазначив, що завдання для Миколаївщини – це створення робочих місць та навчання громад співпрацювати з міжнародними організаціями й фондами з метою посилення спроможності всього регіону.

«Громади мають напряму вміти спілкуватися з компаніями та потенційними інвесторами, проте саме таких знань не вистачає людям, і вони витрачають на це більше часу, ніж потрібно. Враховуючи ваш досвід ми сподіваємося, що жителі Миколаївщини навчаться краще налагоджувати діалог із інвесторами та ефективно управляти наявними ресурсами», – сказав начальник обласної військової адміністрації.


Керівник Програми USAID DOBRE Браян Кемпл наголосив на тому, що Програма DOBRE в Миколаївській області допомагає громадам ставати стійкішими в подоланні нинішніх викликів, спричинених війною, та планувати майбутнє.

«Ми раді, що вдалося знайти спільно мову з Миколаївською ОВА та її керівником Віталієм Кімом, який добре розуміє, що кожна громада повинна знайти свій шлях розвитку. Керівництво області зі свого боку сприяє цим процесам. Програма USAID DOBRE готова ділитися досвідом успішного врядування, аби й інші громади Миколаївщини могли впроваджувати його на своїй території, ставати спроможними та стійкими», – підкреслив Браян Кемпл.

Програма USAID DOBRE працює в Миколаївській області з 2016 року. У першій фазі Програма співпрацювала з 11 громадами. За цей час було реалізовано близько 70 розвиткових проєктів на загальну суму один мільйон шістсот тисяч доларів США. У другому етапі Програми USAID DOBRE беруть участь Баштанська, Галицинівська, Снігурівська, Вознесенська громади. Ще три – Шевченківська, Широківська та Березнегуватська – співпрацюватимуть із Програмою протягом 2023 року в межах проєкту екстреного реагування на подолання наслідків війни.

«Для Баштанської громади дуже важлива співпраця з Програмою USAID DOBRE. Спільно ми реалізували чимало важливих проєктів ще до повномасштабного вторгнення. Ми дякуємо за довіру й можливість співпрацювати до 2025 року. І не лише дбати про відновлення нашої території після злочинів російських військових, але й планувати розвиток. Ми спільно працюємо над Програмою комплексного відновлення громади. І, до речі, наші жителі дуже активні в цьому процесі. Ми отримали від людей понад 1900 пропозицій щодо майбутнього розвитку громади. Програма USAID DOBRE дає широкі можливості вчитися нашим спеціалістам, обмінюватися досвідом з представниками інших громад, вивчати кращі європейські практики врядування», – наголосив Баштанський міський голова Олександр Береговий.

За словами заступника керівника Програми USAID DOBRE Максима Бурдавіцина, Програма USAID DOBRE також допомагає Снігурівській, Баштанській і Вознесенській громадам Миколаївської області підготувати Програми комплексного відновлення територій. Так само експерти програми готові спільно з ОВА створити обласну Програму комплексного відновлення Миколаївщини.


***

Програма USAID «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE) – це дев’ятирічна програма, що виконується Глобал Ком’юнітіз (Global Communities) та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). Програма DOBRE тісно співпрацює зі 100 територіальними громадами (ТГ) у десяти областях України, щоб допомогти їм реалізувати переваги та справитися із викликами, які приносить децентралізація. Програма DOBRE надає технічну та матеріальну підтримку ТГ задля допомоги їм здійснювати урядування відкрито та підзвітно; відповідати на потреби громадян; підтримувати активну залученість громадян до прийняття рішень та вироблення політик. Підтримка з боку Програми DOBRE враховує низку секторів: стратегічне планування; просторове планування; фінансове управління; надання муніципальних послуг; місцевий економічний розвиток; зміцнення спроможності органів місцевого самоврядування; практики доброго урядування; а також гендерно орієнтовані та молодіжні політики. Упродовж 2022-2025 років Програма DOBRE співпрацюватиме напряму із щонайменше з 60 ТГ України, аби допомогти їм подолати наслідки війни, відновити та відбудувати, і продовжувати їхню траєкторію позитивного та сталого розвитку. Партнерами Глобал Ком’юнітіз у консорціумі виконавців Програми DOBRE є Український кризовий медіа-центр (УКМЦ), Фонд розвитку місцевої демократії ім. Єжи Регульського (FSLD/FRDL), та Малопольська школа публічної адміністрації при Краківському університеті економіки (MSAP/UEK), Польща.


Немає коментарів: