четвер, 6 липня 2023 р.

В Одесі з'являться мобільні укриття



Перше мають збудувати у серпні. Його закупили коштом міського бюджету та встановлять біля школи в одному з житлових районів міста. Про це на брифінгу у Медіацентрі Україна – Одеса розповів Олександр Войтко, директор та засновник ТОВ “Мірадіма”, виробника мобільних укриттів.

Це саме ті укриття, що було встановлено найпершим у Корабельному районі Миколаєва минулого року на місті постійних обстрілів реактивної артилерії. Тепер "одеські" укриття пройшли випробування у Херсоні, де їх встановили в декількох вогненебезпечних ділянках міста. Так як вони не "заглиблені", то їх можна швидко перенести та підлаштувати до використання за іншою адресою.

“1 вересня розпочнеться навчальний рік, потрібно зробити укриття, щоб врятувати дітей. І 31 липня ми встановимо перше укриття на 13-ій станції Великого Фонтану біля ліцею. До кінця літа ми встановимо ще два укриття в районі вулиці Махачкалинській біля освітніх закладів, яки не мають стаціонарного го укриття. Вони зможуть захистити від уламків та осколків, але не від прямого попадання ракети чи авіабомби”,– розповів Олександр Войтко.

Взагалі, ізраїльська технологія виготовлення укриттів, яку використовує ця компанія перевірена десятиліттями "служби" на Близькому Сході. Попри деяку "тишу" в Одесі ніхто не скасовував облаштування місць укриття цивільного населення. Сьогоднішня нічна ракетна атака на Львів, що за 70 км від західного кордону, нагадала що під час війни в кожному місті мають бути укриття. Ті громади та їх депутати, хто ще не зрозумів цього мають подбати не тільки про навчальні заклади, а й міста постійного скупчення, як ті самі - ринки, вокзали. І не треба фінансуванням "прикриватись".

В Одесі будуть встановлені укриття 4-го класу, зазначив Ілля Блохін, керівник проєкту SafePlace4UA та благодійної організації “Юність 2.0”. Раніше він який займався встановленням аналогічних мобільних укриттів в Херсоні та Миколаєві. Потужності компанії дозволяють виробляти понад 15 укриттів на місяць.

“Укриття того ж підрядника встановлювали в Херсоні для місцевого відділення Червоного Хреста”. Це певна гарантія якості виробів. Укриття виробляються з “п’ятисотого” бетону та мають високе армування. Товщина верхньої плити – 40 сантиметрів, нижньої – 20 сантиметрів, стін – 30 сантиметрів”, – додав Блохін.


Немає коментарів: