вівторок, 4 липня 2023 р.

Іспит війною місцеві депутати завалили





Війна вносить корективи у відправлення депутатських повноважень місцевими депутатами, але не настільки. КВУ провів чергове дослідження про діяльність депутатів протягом другого року повноважень. В рамках громадянської кампанії "Атестація депутатів місцевих рад" ретельно було досліджено 15 міських рад. Найгірші показники у депутатів Одеської (2 бал.) Миколаївської (1.9) та Харківської міськрад (1.8) І якщо Миколаїв та Харків протягом минулого року були в зоні обстрілу польовою артилерією агресора, то Одеса мала можливості надати своїм депутатам умови для роботи. Не сталось...

Як зазначив на пресконференції голова Одеського КВУ Анатолій Бойко: "головними причинами низьких оцінок більшості депутатських корпусів є часткова, або повна відмова від здійснення приймання громадян та низький рівень звітування перед містянами". І це в той час, коли весь народ вже 3 роки як онлайн отримує та надає послуги! 

Одеський депутатський портал під час повномасштабного вторгнення припинив свою роботу, хоча краще б його підлаштувати під умови воєнного стану, але не "згортати" взагалі. Відсутність інформації про більшість депутатів, їх діяльність та бездіяльність призвела до порушення принципу народовладдя, яке активно будувалось в Україні. Працювати волонтером, як роблять деякі депутати не те саме, що працювати з мандатом депутата. У час військової навали багато тем міського господарства залишились без депутатського контролю. Ти ж самі укриття, яких на округах більшості депутатів, наприклад у Миколаєві так і не було облаштовано. А свавілля комунальних "підприємців" під час гуманітарної допомоги скоріше за все зацікавлять правоохоронців. Відвідування сесій та комісій депутатських для більшості виявилось не обов'язковим. Майбутні вибори місцевих представників обов'язково мають відобразити діяльність теперішніх депутатів протягом другого року повноважень.

Слід зазначити, що "атестація" проводилась не тільки документарним засобом, але й опитуванням експертів з пулу політологів/журналістів/соціологів які оцінювали репутаційні втрати депутатів. Вони теж виставляли бали за 5-бальною шкалою. В Одесі виявились трохи оптимістичні - 2.2. Але на відміну від південних обласних центрів у Львові (3) та Вінниці (3.8) професійне середовище роботу міськрад оцінило вище.  

Дуже потрібно тепер щоб громадянське суспільство почало впливати на активність на ефективність міських депутатів. Всім тяжко, але народні обранці мають аванс довіри відпрацьовувати. Хоча б у гуманітарній сфері почати наводити лад та позбавляти громадян впливу імперських та радянських наративів. І хоча містяни тепер не можуть скористатись власним прийманням, но електроні засоби комунікації зможуть "охопити" своїх депутатів.

С.Лиманов.



Немає коментарів: