середа, 5 липня 2023 р.

Повернемо ім'я Вінграновського малий батьківщині




Я без оптимізму ставлюсь до назви Орлик, після того, як дізналася, що Орликів існує чимало (є в Україні, є й на Росії – в Бурятії, в Чехії). Та й за масштабами наше місто переросло цю назву. Ольвіополь – гарно, але звучить, як привіт від цариці з колоніального минулого. Саме російська цариця так нарекла тутешнє поселення. Голта – старовинна назва турецького походження. В назві Богополь – не бачу об’єднуючої місії, навіть якщо розглядати її як абревіатуру.

Тож, зваживши усі аргументи, обираю Вінграновськ, Вінграновський. На честь нашого земляка, відомого письменника-шістдесятника Миколи Степановича Вінграновського. Не так багато в Україні назв, пов’язаних з іменами відомих діячів, митців, літераторів: Кропивницький, Хмельницький, Івано-Франківськ.



Чому назва Вінграновський (Вінграновськ) є перспективною для міста?




1. Особистість Миколи Вінграновського, видатного українського письменника, відомого режисера, актора, першого президента українського національного центру Міжнародного ПЕН-правозахисної організації письменників, – визначна і багатогранна в українській культурі. Лауреат Шевченківської премії 1984 року, у 2022 відзначений званням «Народний поет України» (посмертно). Його ім’я буде допомагати нашому місту розвиватися, як осередку культури, мистецтва, туризму, охорони культурно-історичної спадщини, тощо. Варто скористатися таким шансом і не втратити його.




2. Назва Вінграновський (Вінграновськ) – перспективна в розвитку не лише краєзнавчого туристичного напрямку, а ще й популярного нині інтелектуального туризму, літературного туризму. Ми вже маємо в місті унікальний Артхаб «Вінграновський» з Футуристичною бібліотекою-музеєм, у нас реально започаткувати туристичні маршрути «Стежками Вінграновського»: Кримка, Катеринка, Кумарі, Грушівка, Мигія, і т.д Кожен з цих населених пунктів пов’язаний з певним літературним твором митця, чи місцем кінозйомок. Це потужні туристичні магніти!




3. Місто матиме перспективу перетворитися на всеукраїнський та регіональний центр книжкових форумів, літературних фестивалів, виставок, літературно-мистецьких конкурсів, тощо.




4. Така назва привертатиме увагу до надбань та творчості наших видатних земляків: художників, літераторів, громадських діячів, краєзнавців, та інших фахівців. Тому що місто, яке носить ім’я свого земляка – поважає працю ЛЮДЕЙ, а не просто віддає данину тій чи іншій історичній назві, не зовсім глибоко та достовірно дослідженій.




5. В Україні досить багато назв, пов’язаних з минулим. Можливо час вже відходити від стереотипів, і, поважаючи минуле, починати дивитися в майбутнє? Микола Вінграновський випереджав свій час, він є людиною майбутнього. Його ідеї не були підтримані владою, яка глибоко загрузла в радянському минулому і корупційному сьогоденні. Тому його праця «14 столиць України», яку він мріяв втілити у низці документальних стрічок не була профінансована і не була реалізована. Ще чверть століття тому Вінграновський почав висвітлення теми існування незалежної Української держави і її боротьби за незалежність в історичному дискурсі. Якби така стрічка була відзнята, а ідеї Вінграновського узяті на озброєння нашими політиками, то нам не довелося б зараз спростовувати путінські брехні про те, що держави Україна ніколи не існувало.




6. Назва Вінграновський має об’єднуючу місію, бо письменник - наш земляк: народився на Голті, вчився на Богополі, а в своїх творах писав про КОЗАЦЬКЕ минуле і пейзажі для своїх документальних фільмів знімав на лівому березі Бугу.




Письменник-патріот, змальовуючи минуле в історичному романі "Северин Наливайко", в поезіях та фільмах, пророкував майбутнє України, вболівав за її долю. Болючі питання витіснення української мови він вперше озвучив на міжнародному рівні у 1989 році і закликав громадськість до негайного реагування на існуючу небезпеку, яку несе імперська політика. Носити ім’я такої особистості – є почесною місією для нашого рідного міста. Варто скористатися таким шансом і не втратити його!


Люблю своє місто, поважаю і горджусь своїми земляками, вдячна назві Первомайськ, яка була нашою візитівкою багато років, з якою ми розділяли наші радощі й прикрощі. Дуже сподіваюсь на мудре рішення мешканців. Миру нам усім, друзі.
Н.Терещенко.


Немає коментарів: