пʼятниця, 28 липня 2023 р.

Волонтерство не бажає впорядковуватись як бюрократу треба



Наш постійний читач був на дискусійної панелі «Партнери, а не вороги: які кроки має зробити держава, щоб підтримати або співпрацювати з волонтерським рухом» Social Camp Odesa  та поділився враженнями. Намагання щось "впорядкувати" в найкращих традиціях вітчизняної бюрократії завжди викликає насторогу. Чому? А від того, що волонтер якраз "закриває" чиєсь недопрацювання, чи чиновника МО, чи мера, чи голови ОТГ. Як його волонтера-рятівника заздалегідь викликати? 

Самодостатні, незалежні та вільні – саме цей асоціаційний ряд виникає в мене, коли згадується волонтерський рух України. Це сила … сила волонтерства як зі сторони самих волонтерів, так й щодо благодійників. Не дарма ж Україна в ТОП-10 Всесвітнього рейтингу благодійності 2022 року від #CAF (Charities Aid Foundation, UK).
На Social Camp Odesa у суботу, як на мене, занадто багато звучало закликів врегулювання волонтерського руху України. Це так й мало бути, Егор Гребенников, чи трохи перестаралися? На жаль, врегулювання чогось сьогоднішньою державою перетворюється в намагання приборкання. Спробуйте приборкати Корпорація Монстрів )
(багато чув як прирівняння, так й відокремлення держави від країни. Держава – це інститут керування країною; навіщо щось прирівнювати або відокремлювати?)
Так звісно держава, як інститут керування країною, має значно більші ресурси, системні та врегульовані. Держава? Чи ми (платники податків)? Так, не пряме володіння. Окрім часу … хоча держава таки може забрати й час напряму (через кримінальні впровадження) – адже напрям взаємодії Офісу генпрокурора з волонтерським рухом ще зовсім молодий, навіть молодше віку українського суспільства (13-14 років). Але й дилему, яку зазначила Katherine Nozhevnikova - «Війна підіймає й світлих людей, й на жаль темних» - ніхто інший (в правовому полі) не вирішить.
Врегулювання українського волонтерського руху – НІТ;
Спрощена система регуляції волонтерської діяльності – ТАК.
То ж нехай фрейдівські неологізми під час спілкування, як то «СБУ та інші корупційні органи» як зазначив Andrii Dligach, так й залишаються обмовками по-Фрейду.
М.Долженко.


Немає коментарів: