вівторок, 13 червня 2023 р.

Програма з обміну ламп розжарювання на LED відтепер доступна для медичних та навчальних закладів



У п’ятницю, 9 червня 2023 року розпочався новий етап всеукраїнської Програми Уряду України та Європейського Союзу з обміну застарілих ламп розжарювання на енергоощадні. Про це повідомляє Міністерство економіки України.

Відтепер у програмі можуть взяти участь не тільки дитячі садки, школи, профтехучилища чи ВУЗи, а й спортивні і музичні школи, автошколи та будь-які інші заклади освіти. Також обміняти лампи зможуть будь-які поліклініки і лікарні, стоматологічні клініки, лабораторії та інші медичні заклади.
Так, від 9 червня 2023 року освітні та медичні заклади України можуть обміняти: по 3 лампи на 10 кв. м площі авдиторій, учительських, палат, процедурних кімнат;
по 2 лампи на 10 кв. м площі місць загального користування.

Для цього необхідно надіслати запит на обмін ламп через портал «Дія» у такий спосіб:

  • авторизуватися на порталі Дія за допомогою КЕП юридичної особи;
  • перевірити інформацію щодо підприємства;
  • у розділі «Послуги», обрати «Обмін лампочок» та заповнити форму запиту на потребу;
  • зазначити площу в калькуляторі та, побачивши ліміт, в його межах обрати кількість і типи ламп;
  • поставити позначку про згоду здати таку саму кількість ламп розжарювання;
  • зазначити місцезнаходження організації;
  • перевірити та підтвердити дані у сформованому запиті;
  • завірити запит на потребу КЕПом юридичної особи.

Після надходження запиту, протягом тижня представники АТ «Укрпошта» зв’яжуться з організацією за зазначеним номером телефону та нададуть подальші інструкції для отримання енергоощадних ламп.

Отримувачі світлодіодних ламп зобов'язані передати таку саму кількість ламп розжарювання до органів місцевого самоврядування для утилізації.

Фізичні особи, як і раніше, можуть обміняти старі лампи на сучасні за відповідними правилами, а обмін через застосунок «Дія» можливий тільки у центральних відділеннях «Укрпошти» у 23 населених пунктах країни: містах-мільйонниках та обласних центрах. Охочі замінити старі лампи на сучасні, повинні мати при собі паспорт, ідентифікаційний код та до 5 ламп старого зразка.

Програма ЄС та Уряду з обміну старих ламп розжарювання на LED-лампи триває три місяці, і за цей час українці обміняли понад 19 млн ламп. Загалом Програма охопила 23 тис. населених пунктів – від маленьких сіл до обласних центрів.

Довідково


Програма обміну ламп підтримана Європейським Союзом у відповідь на заклик Президента Зеленського та реалізується Міністерством економіки, Міністерством цифрової трансформації, АТ «Укрпошта» в усіх регіонах України (за виключенням тимчасово окупованих територій та Автономної Республіки Крим). Нова програма, фінансована ЄС, є складовою підтримки Європейським Союзом українського енергетичного фронту.


Немає коментарів: