понеділок, 26 червня 2023 р.

Постраждалі від підриву Каховської ГЕС отримають одноразову грошову допомогу від держави та МОМ



Мешканці Снігурівської, Горохівської, Березнегуватської громад
Миколаївщини, які постраждали від підтоплення внаслідок підриву рф греблі Каховської ГЕС, зможуть отримати від держави одноразову грошову допомогу у розмірі 5000 грн та від Міжнародної організації з міграції — 6600 грн на кожного члена сім’ї.

Постраждалими визнаються ті особи, які на момент виникнення надзвичайної ситуації:

⁃ проживали/були зареєстровані/задекларовані у населених пунктах, що розташовані в районах підтоплень Миколаївської та Херсонської областей;
⁃ перемістилися після 06 червня 2023 р. з тимчасово окупованих
російською федерацією територій Миколаївської та Херсонської областей, які розташовані в районах підтоплень зазначених регіонів.

Призначення матеріальної грошової допомоги буде здійснюватись органами соціального захисту населення.

Для того, щоб отримати допомогу, постраждалому достатньо особисто подати відповідну заяву до органів соцзахисту необхідно не пізніше, ніж до 31 серпня 2023 року (включно).

Також її можна передати через старосту, начальника сільської, міської військової адміністрації або уповноважену ним особу до органу соцзахисту населення.

Якщо особа визнана судом недієздатною, то подавати її може законний представник або уповноважена особа органу опіки та піклування.

З документів необхідно пред’явити:

- документ, що посвідчує особу, або єДокумент;
- документ, що підтверджує реєстраційний номер облікової картки платника податків;
- для дітей – свідоцтво про народження дитини або е-свідоцтво про народження.

У випадку, якщо документи були втрачені, людина може пред'явити їхні скан- чи фотокопії або використовуються відомості з Єдиного державного демографічного реєстру та інших державних інформаційних ресурсів.

Рішення про надання матеріальної грошової допомоги приймається органом соціального захисту населення протягом 10 робочих днів з дня подання заяви.

Отримати кошти можна буде через АТ «Укрпошта» або через установи уповноважених банків з можливістю їх зняття через платіжні термінали.

Людині, яка самостійно не може пересуватися, грошова допомога може виплачуватись з доставляння додому.

Особа, яка орендувала житло у підтопленому населеному пункті, але не має договору про оренду, також має право на отримання даної допомоги, за умови іншого документального підтвердження факту проживання у населеному пункті, що розташований в районах підтоплень Миколаївської та
Херсонської областей.

Призначення одноразової виплати не здійснюватиметься тим громадянам, які проживали на території підтоплення, але переїхали до інших громад, зареєструвались як ВПО й отримують щомісячну грошову допомогу на проживання для внутрішньо переміщених осіб від держави.

Що стосується майна, пошкодженого чи зруйнованого внаслідок підриву греблі, незалежно від того, де перебувала людина в цей час, вона матиме право на отримання компенсації від держави в рамках механізму «Є-Відновлення».


Немає коментарів: