неділя, 7 травня 2023 р.

Рік назад пішов від нас у небуття миколаївський художник самородок...



Якубовський Володимир Іванович - художник, живописець, графік, скульптор народився 1961 року в місті Миколаєві на хуторі Старий Водопій, в традиційній українській родині. Жив та працював у місті Миколаєві. З дитинства захоплювався малюванням та фотографуванням, навчався в ізостудії під керівництвом відомого колориста Р.Я. Вайнштока. 
Після закінчення 8 класу середньої школи №46 поступив до Харківського державного художнього училища, який закінчив 1981 року за спеціальністю «художник-оформлювач спектаклю (декоратор)». Працював у Миколаївському академічному обласному театрі ляльок. Служив в армії. Був ліквідатором Чорнобильської катастрофи. 


Працював художником на Миколаївському суднобудівному заводі. Виставляв свої твори для продажу у художніх салонах Києва, Миколаєва, Одеси. Був учасником художніх виставок присвячених пам’яті Р.Я. Вайнштока в Миколаєві. 
Вивчав історію рідного краю, культуру та традиції предків, фольклор та міфологію. Добре знався на флорі і фауні дикого українського степу. 




Творчий спадок майстра складають близько 200 мальовничих полотен, 50 графічних монохромів, 150 скульптурних фігур та композицій з мармуру, пісковика, граніту, базальту, гіпсу та деревини. Найкращі твори – «Річка Часу» з портретом матері автора, та «Містерія Життя» за мотивами арійських Ригвед. 


В графіці представлені композиції на тему сучасності – «Чорнобильська трагедія», «Облуда революції» та інші. Широко відомими є його авторські копії Збручанського ідолу з каменю. Мав особливо надтонке відчуття магічності української природи та містичне світосприйняття всесвіту, що відобразилося у багатьох його творах. Працював у різних напрямках: натюрморт, пейзаж, портрет, жанрові композиції, а також поєднував портретний живопис та натюрморт з пейзажем. 



Сферою дослідницьких інтересів були місця духу та сили рідного краю: Кам’яна могила, Ольвія, київська Лиса гора, миколаївський півострів Аляуди. 
Захоплювався міфами, архетипами, орнаментами, знаками та символами, був закоханий у народні легенди, казки та байки, мотиви яких використовував у своїй творчості. Твори митця розпорошені по музеях та приватних колекціях світу. Деяка частина робіт залишилася у розпорядженні родичів-спадкоємців. Був одружений, але дітей не мав. Помер 2022 року. 



Прах митця, відповідно заповіту, після кремації, був розвіяний в українському степу, який він обожнював, боготворив та шанував.
О.Якубовський, брат.
Світлини робіт представлено Музеєм Якубовських 


Немає коментарів: