середа, 31 травня 2023 р.

Громадянське суспільство відновленням живе

 


Форум громадянського суспільства "Обриси майбутнього: перемога, відновлення та модернізація України" зібрав біля декількох тисяч учасників в столиці, якраз після чергового нічного обстрілу. Люди вітаючись раділи та посміхались. Бо більшість не бачились 3 роки.

Форум традиційно проводили центр сприяння активності та розвитку громадського почину "Єднання". І як завжди, головною метою була координація громадянського суспільства. Тільки тепер завдання ускладнюється, за перемогою має відновлення відбуватись. Його архітектура, а головне стилістика - ось що було у фокусі більше ніж 10 дискусійних панелей, та обговорень.




Всі в чергове подякували Заходу, але не за зброю, а за інвестиції у громадянське суспільство. Ця "таємна" українська зброя - суспільний рух задля перемоги спрацював як дієвий чинник у антиколоніальний війні. Тепер його актори воліють спромогтись модернізувати державні інститути, впоратись з корупцією, а не тільки бетон та цеглу в нові громади та міста завозити на будмайданчик. Доречною була інформаційна панель про грантові пропозиції. Не розумію, нащо доручати конферанс заходу Ю.Горбунову, якому за кожної влади все одно що виголошувати. 



Показовою була панель "Роль громадянського суспільства у повоєнній відбудові України" яку зорганізувала коаліція RISE Ukraine. Саме тут наш автор зустрів давніх та дієвих громадських активістів, як з Херсонщини так і усієї України. Це дуже приємно, що продовжують активно працювати саме досвідчені, а не тільки ново повсталі волонтери. Говорили що сьогодні зростає роль громадського моніторингу всіх операцій відбудови. Бо, і по 2-3 бюджети прикладають до однієї будівлі, й пандуси з нахилом під 40 градусів будують. А головне, до чого має спромогтись громсуспільство: впливати на утворення культури ощадливості ресурсів. Досить розбазарювання! Такий девіз має якраз до перемоги у війні стати найпопулярним. Кажуть, з наступного місяця запрацює цифрова система відбудови DREAM запрацювати. Про неї трохи Макс Нефьодов розповів.





Майже всі зійшлись на думці, що довіра до громадських активістів - є запорукою їх впливовості. Бо "десант" у владу призводить іноді до втрат. Щодо співпраці, багато хто дивується, як "важко" налагоджується вона з військовою адміністрацією на Херсонщині. Сумчани радіють, що в них залишається багато активної молоді, яка долучається до активностей у громадах. Деякі виставкові стенди на форумі наочно доповідали з якими товарами/послугами громадські організації йдуть до людей. І це вже не тільки сувеніри, а й багато корисних речей. 

Організатори почали піклуватися про малечу учасників. Була організована та облаштована спеціальна зона ігр та дозвілля. Але вкрай погано спрацювали вбиральні Мистецького арсеналу, але то питання до дирекції національного музейно-культурного комплексу.

Як не крути, а все впирається у культуру. Якщо вона толерує "нужніки" та не працюючі пісуари, то все інше - демагогія.

В.Головченко.



Немає коментарів: