вівторок, 16 травня 2023 р.

Філософ зняв фільм про українську звитягу




95-хвилинний документальний фільм Бернара-Анрі Леві під назвою "Slava Ukraini" - вже в кінотеатрах у США. Прокат стрічки планується і в інших країнах Заходу.


Британська газета The Guardian пише про те, що фільм став результатом низки візитів Леві до України у другій половині 2022 року. "Фільм виглядає як військовий щоденник, кожен розділ - це інше місце й інша тональність, хоча всі вони пов’язані потоком люті та непокори", - зазначається в статті.

Як сказав сам Леві в інтерв'ю The Guardian, "великим сюрпризом" для нього було те, що в українців "не було втоми". Французький філософ зазначив, що зняв цей фільм, щоб аргументувати відчуття нагальності та продемонструвати "незламний, неприборканий опір, високий дух, мужність, оптимізм цих людей, незважаючи на руїни, незважаючи на втрати, незважаючи на катастрофу".

The Guardian зазначає, що у Франції деякі критики Леві вважають його "нерозбірливим поп-філософом, який гастролює по зонах військових дій у таких конфліктних місцях, як Боснія, Дарфур, Лівія і Курдистан". Однак, як ідеться в статті, образи, які Леві зафіксував в Україні, є вражаючими і прямолінійними.

"Путін виходить з гіпотези, що України не існує, української культури не існує, – пояснює Леві. - Отже, що він може зробити, щоб реальність відповідала його віросповіданню? Вбивати, бомбити, руйнувати, випалювати все. Якщо я наважуся окреслити певну логіку цієї божевільної війни, то вона полягає в запереченні української ідентичності".

Я не знаю, яким вийшов цей фільм, трейлер не вказує на те, що це щось особливе. Але, думаю, добре, що є можливість говорити про Україну вустами того, до кого прислухається частина аудиторії на Заході. Зокрема, у Франції.

Леві днями дав інтерв'ю CNN. У ньому він зокрема сказав, що "компроміс із Путіним буде катастрофою для всіх нас". На його думку, Путін оголосив війну всьому цивілізованому світу.

Французький філософ, однак, додав, що навряд чи знадобиться якийсь компроміс із Путіним.

"Що я спостерігав упродовж цих 6 місяців зйомок фільму? Щоразу, коли українці вирішували, з мудрою сміливістю, почати наступ, вони перемагали. Доволі часто росіяни навіть не намагалися чинити опір - у Херсоні, наприклад. Тож коли українці вирішать, що вони достатньо сильні, озброєні, щоб іти в Донецьк, у Крим, вони це зроблять. І ви будете здивовані, як мало опору продемонструють росіяни", - зазначив Леві.

Він наголосив, що Захід має якомога швидше надати Україні всю необхідну зброю.


Немає коментарів: