понеділок, 24 квітня 2023 р.

Кримські перспективи



Цього вікенду - відразу дві статті з'явились про можливість і важливість звільнення Криму.
Перша вийшла в The Wall Street Journal і називається "Україна має забрати Крим у Росії". Її автор - аналітик американського Hudson Institute Люк Кофі. Він пише про те, що звільнення Криму - справедливий розвиток подій, який служить інтересам Америки.

"Будь-який мирний договір, який не повертає Крим під контроль Києва, сигналізуватиме іншим агресивним державам, що світ може закрити очі на захоплення територій військовим шляхом, що створить небезпечний прецедент для 21 століття", - йдеться в статті. Кофі також пояснює, що якщо Росія збереже контроль над Кримом, російські військові бази там залишатимуться потенційною небезпекою для решти України. Це, до всього, стримуватиме міжнародних інвесторів для участі в зусиллях із відновлення України, оскільки завжди існуватиме ймовірність відновлення бойових дій. Російський контроль над Кримом також загрожуватиме глобальним комерційним перевезенням із України - наприклад, експорту зерна до Африки та Близького Сходу.

Кофі вважає перспективу звільнення Криму цілком реальною. "Все, що потрібно Києву, - західна зброя та боєприпаси. Заради стабільності як у регіоні, так і за його межами, дайте Україні інструменти, необхідні для того, аби виконати всю роботу зараз".

Реальною вважає перспективу звільнення Криму і американський генерал у відставці Бен Ходжес, це - не перша публікація Ходжеса про Крим. Цього разу генерал Ходжес написав для британської газети The Telegraph колонку під назвою "Україна може повернути Крим за кілька місяців, якщо ми дозволимо їй це зробити".

Деякі західні політики, пише він, вважають неможливим (або й небажаним), щоб Україна повернула Крим. Натомість вони женуться за фальшивим миром, який би залишив Крим у "сірій" зоні або й узагалі - під повним контролем Росії. "Такі політики не розуміються на військовій стратегії та не вміють читати мапу", - вважає Ходжес.

Крим, наголошує американський генерал, є вирішальним у цій війні. "Ви можете вбити багато сотень росіян на околицях Бахмута і мати невеликий стратегічний ефект. Але якщо ви викинете сотні із Севастополя, російської військово-морської бази в Криму, ви зміните хід історії та фактично завершите війну", - пояснює він. Ходжес вважає, що для цього достатньо трьох кроків:

1) ізолювати Крим, що можливо після успішного контрнаступу українських сил цього літа;
2) зробити Крим непридатним для російських сил - це можливо за допомогою високоточних ракет великої дальності, наданих Заходом;
3) звільнити сам Крим, що передбачало б, зокрема, знищення мосту через Керченську протоку.

"В українців є воля, людський ресурс та військова компетентність, щоб усе це зробити", - упевнений Ходжес. Питання лише в тому, чи визначилися західні лідери - хочуть вони перемоги України чи ні.

"Немає потреби мандрувати світом у пошуках «дипломатичного рішення», яке означало б поділ української землі. Є набагато простіше готове рішення, яке принесе мир за лічені місяці, а не роки".



Немає коментарів: