середа, 29 березня 2023 р.

Фото руйнувань в Миколаєві потрапили на презентацію нової платформи у США

Художнє осмислення вбивства будинку від Богдана Головченко


Днями, 27 березня 2023 року, у Сан-Дієго (США) відбулась презентація пілотного проєкту компанії Microsoft під назвою «Project Providence» — платформи, яка об’єднає SDK для автентифікації камер Truepic з хмарною платформою Microsoft Azure. У цьому пілотному проєкті бере участь громадська організація «Антикорупційний штаб». Технологія фіксування, яку ми використовуємо — Truepic Lens, або просто Truepic, — дозволяє базі камери, що об’єднує інформацію про дату, час, місцезнаходження та пікселі на зображенні створити криптографічний підпис, який неможливо підробити. Простими словами: якщо фотографія зроблена на смартфоні з додатком, на якому запущено SDK Truepic, автентичність фото можна легко перевірити.
ГО «Антикорупційний штаб» наразі займається фіксацією руйнувань культурної та історичної спадщини. Наразі координатори організації в п’яти областях України — Миколаївській, Чернігівській, Київській, Сумській та Харківській — фіксують за допомогою Truepic руйнування культурної та історичної спадщини, а також інфраструктурні руйнування. Таким чином, ми робимо все можливе, аби фото руйнувань росіянами українських громад були верифіковані і їх жодним чином не вважали фейковими.

Одним із фото, які показали під час презентації в Сан-Дієго, було фото руйнувань готелю «Миколаїв» у Миколаєві. Готель побудували майже п’ятдесят років тому – у 1975 році. Знаходиться він у центрі міста, тому цілком логічно має назву «Миколаїв». Будівля готелю виглядала доволі мінімалістично та стримано: прості лінії на фасаді та назва, яку було видно ще здалеку. В готелі було близько 500 номерів, а також бізнес-центр, конференц-хол, ресторан. Тобто все, що могло забезпечити комфорт гостям Миколаєва. До речі, українську назву готель отримав вже за незалежності України – за радянських часів напис був російською.
14 липня 2022 року зранку в готель влучила російська ракета. Вибуховою хвилею та уламками вибило скло і у ТРЦ навпроти. Обійшлось без жертв. Наразі будівля порожня.





Загалом в Миколаєві ми зафіксували вже понад 30 об’єктів. Деякі з них ви можете побачити в додатку до цього листа. Фіксація відбувається виключно за погодженням із правоохоронцями. Надалі об’єкти з’являються на нашій Карті Руйнувань та Відновлення з описами українською та англійською мовами.


Важливо наголосити, що за допомогою фіксації та описів руйнувань культурної та історичної спадщини ми зможемо надати реальні докази руйнувань — саме на це націлене програмне забезпечення — та спробувати довести, що обстріли росіян — це цілеспрямоване знищення фізичних джерел та пам’яток української культури, свідчень української ідентичності.
Гімназія Аркаса, яку суттєво пошкодили обстрілом росіяни, була збудована ще в XIX сторіччі 



Також хочемо наголосити, що ми фіксуємо майже всі руйнування: від багатоповерхівок до об’єктів, що містяться в реєстрах культурної спадщини. Ми також фіксуємо руйнування звичайних шкіл чи бібліотек, адже знищення або пошкодження російськими снарядами школи чи бібліотеки – це болючий удар по системі освіти і культури, знищення слідів української культури у вигляді книжок, методичних матеріалів, техніки тощо. Готель «Миколаїв», про який ми писали вище і фото якого показали у США, — це важлива пам’ятка, яка демонструє особливості архітектури 70-х років ХХ століття в Миколаєві. Також об’єкт виконував важливу інфраструктурну функцію: це готель, бізнес-центр тощо. Відтак, ми намагаємось зафіксувати та створити описи для максимальної кількості об’єктів.


Наразі ми готуємо публічний захід: дискусію щодо проєкту ГО “Антикорупційний штаб” про фіксацію культурної спадщини, де також покажемо об’єкти з інших міст та більше розповімо про особливості роботи і перспективи, які вона має.




Немає коментарів: