понеділок, 13 березня 2023 р.

Новий проект за підтримки ЄС посилить роль громадянського суспільства у відновленні та євроінтеграції України



У 2022 році українське громадянське суспільство стало одним із стовпів, на яких трималася українська державність, що дозволило дати відсіч російським загарбникам. Волонтери, активісти та експерти продовжують робити свій внесок у майбутню перемогу. Попри всі перешкоди, спричинені російською агресією, Україна продовжує реалізацію реформ, необхідних для європейської інтеграції, та планів післявоєнного відновлення. А громадянське суспільство має потенціал і готове допомогти зробити ці процеси відкритими, інклюзивними, стратегічними та ефективними.

Новий проєкт «Європейське відродження України: Ініціатива громадянського суспільства за стійкість та відновлення» має на меті підтримати ці зусилля. Проєкт реалізовуватиметься за фінансової підтримки Європейського Союзу Міжнародним фондом «Відродження». МФВ є Рамковим партнером ЄС в Україні, який вже 32 роки розвиває та підтримує українське громадянське суспільство.

Проєкт спрямований на посилення внеску громадянського суспільства України в політичний діалог щодо інтеграції України до ЄС, підтримки соціальної стабільності під час війни та підготовки до післявоєнного відновлення.

«Україна впевнено рухається до ЄС, всупереч всім викликам війни. Громадянське суспільство відіграє значну роль у цьому русі вперед. Цей новий проект покликаний підтримати його під час війни, зберегти результати його роботи за останні роки , посилення його внеску в євроінтеграційні процеси. Проект також спрямований на відновлення України — як підготовка до процесу відновлення зараз, так і прямі дії після перемоги України». , – розповідає менеджер сектору Представництва ЄС в Україні Тетяна Шульга.

Проект триватиме два роки і має два основних завдання:
розширення можливостей та надання ресурсів організаціям громадянського суспільства та громадським ініціативам, щоб вони могли зробити суттєвий внесок у розумну відбудову та післявоєнне відновлення України за участю учасників
посилення ролі, спроможності та залучення громадянського суспільства до просування інтеграції України до ЄС та підтримка проведення необхідних реформ

У рамках цього проекту Міжнародний фонд «Відродження» підтримуватиме організації громадянського суспільства, які працюють з місцевими громадами з широкого кола питань, таких як:
  • місцевий розвиток і місцева демократія
  • безпека людини та громадська безпека
  • енергоефективність і кліматичні практики
  • незалежні ЗМІ
  • бюджетна звітність та участь
  • реабілітація та реінтеграція ветеранів війни

МФВ надаватиме підтримку на конкурсній основі (відкриті конкурси пропозицій). Крім того, важливим компонентом проекту буде мережеве спілкування та обмін ноу-хау для підтримки громад у їхньому стратегічному плануванні, залученні та поглинанні зовнішніх коштів для відновлення та розвитку.

За підтримки ЄС МФВ також надаватиме гранти аналітичним центрам та адвокаційним групам. Ці групи представлятимуть стратегічні ідеї та плани, здійснюватимуть моніторинг і зворотний зв’язок, а також сприятимуть змінам політики та законодавства в різних сферах, необхідних для успішного просування до членства в ЄС. Ці області можуть включати:
  • реформи юстиції та підзвітності
  • міграційна політика
  • енергетичний перехід і стійкість клімату
  • цифрова трансформація на основі прав,
  • реформи митних та інших державних установ та регуляторів тощо відповідно до acquis ЄС.

Щоб сприяти залученню українських аналітичних центрів та активістів до міжнародних партнерств, Міжнародний фонд «Відродження» створить для них можливості для побудови мереж. Завдяки цим мережам вони могли б відстоювати та обговорювати спільні проблеми у співпраці з громадськими організаціями інших країн-кандидатів/кандидатів на вступ до ЄС (Молдова, Грузія, Західні Балкани) та держав-членів.

Уся інформація про конкурси, які будуть оголошені в рамках проекту «Європейське відродження України», буде опублікована на сайті та в соціальних мережах Міжнародного фонду «Відродження».


Немає коментарів: