неділя, 12 березня 2023 р.

Українці жваво обговорюють цьогорічних лауреатів Шевченківської премії

 


Чого торкається теперішня українська влада швиденько, в турбо режимі стає популярним. 60 років в Україні на художню премію номінують. Але мудрі з ОП в останню мить, щось вирішили "підправити" а консерваторії, точніше: не оголошувати вчасно лауреатів, яких комітет з премії обрав. Що за цим відбулось?

Всі знають що премію за журналістику/публіцистику отримав колега Віталій Портніков. Дуже доречно!

Всі лавреати:

Калитко Катерина Олександрівна, поетеса – за книгу поезій "Орден мовчальниць";
Компаніченко Тарас Вікторович, Бережнюк Максим Павлович, Данилейко Северин Володимирович, Крисько Ярослав Андрійович, Охрімчук Сергій Михайлович, виконавці гурту "Хорея Козацька" – за авдіоальбом "Пісні Української революції";
Назаренко Михайло Йосипович, літературознавець – за книгу "Крім "Кобзаря". Антологія української літератури. 1792-1883" у двох частинах;
Портніков Віталій Едуардович, журналіст – за публіцистичні статті та виступи останніх років;
Цілик Ірина Андріївна, режисерка – за документальний фільм "Земля блакитна, ніби апельсин".

Довідка: Шевченківська премія – найвища творча відзнака за вагомий внесок у розвиток культури та мистецтва в Україні. Премію вручають із 1961 року до дня народження Тараса Шевченка, який відзначають 9 березня.

Вручається в семи номінаціях: література, музичне мистецтво, театральне мистецтво, кіномистецтво, візуальне мистецтво, публіцистика та журналістика, літературознавство та мистецтвознавство.


Немає коментарів: