середа, 22 лютого 2023 р.

Біженці з Миколаєва в Польщі допомагають плести маскувальні сітки для армії





У лютому 2023 року в місті Ольштин волонтери почати плести маскувальні сітки для ЗСУ в парафіяльній залі Кафедрального собору Покрови Пресвятої Богородиці.

"Плести сітки українців і поляків вчить волонтерка з Києва Ірина Гомонюк. Вона це робить для української армії з 2014-го року. Наша перша сітка має розміри 5 на 8 метрів. Найближчим часом волонтери завезуть її на передову", - розповіла координаторка Гуманітарно-інформаційного пункту допомоги, що діє при церкві, Анна Фараньчук.
Ця ініціатива в Ольштині об'єднала всіх, хто хоче допомагати українським захисникам, - жінок та дітей. У тому числі, це біженці з Миколаївської області.



"Такі сітки рятують життя нашим воїнам. Тому коли під час шкільних канікул я мав вільний час, то захотів зробити щось корисне. Спочатку я різав смужки з тканини. Потім пані Ірина Гомонюк навчила мене плести. Я вірю, що ця сітка буде потужним оберегом для захисників України", - сказав 12-річний Михайло Хода.


За словами волонтерки Оксани Марінюк, плетіння сіток допомагає відволіктися від сумних думок, знизити рівень тривожності й стресу.


"Для мене це також можливість відчувати себе потрібною. За півтори тисячі кілометрів звідси, на Півдні України залишився мій дім, моє зруйноване війною місто, дорогі мені люди. Я часто думаю: яким чином тут можна допомогти воїнам, які зараз ризикуючи своїм життям, захищають нашу землю? Тому я вдячна за цю можливість робити нині щось важливе з молитвами й вірою, що спільними зусиллями зможемо перемогти російських окупантів", - сказала Оксана Марінюк.


За словами координаторки волонтрерів Анни Фараньчук, у парафіяльній залі Кафедрального собору Покрови Пресвятої Богородиці в Ольштині рік тому, 24 лютого 2022 року створили Пункт допомоги, щоб підтримувати українських воїнів та біженців.

 

З перших днів повномасштабного вторгнення сюди приходили люди з різними потребами. Найбільше українців тут реєстрували навесні 2022 року - понад 300 родин щодня. У лютому 2023 року щодня звертаються за допомогою понад 50 родин.

Тут можна отримати продукти, засоби гігієни, одяг, взуття, іграшки тощо.

Волонтер Степан Мельник із Ольштина регулярно возить гуманітарну допомогу в Україну, де нині найбільше потребують маскувальних сіток, електрогенераторів, продуктів, що мають тривалий термін зберігання.
У лютому 2023 року для потреб ЗСУ польські волонтери купили два автомобілі-позашляховики.


Тетяна Бакоцька.


Немає коментарів: