середа, 8 лютого 2023 р.

Заходимо в міста та селища по всій країні з обміну лампочками



Відтепер старі лампочки розжарювання можна обміняти на енергоощадні світлодіодні в містах і селищах міського типу по всій країні, крім Дніпропетровської та Донецької областей. У цих регіонах сервіс запрацює з 9 лютого. Обмін є частиною спільної Програми, ініційованої Європейським Союзом та Урядом України.
На першому етапі програма була доступна в обласних центрах – у Кривому Розі, Краматорську та Покровську.
Відтепер програму розширили і ще 6 мільйонів енергозберігаючих лампочок розвезли до 1300 відділень Укрпошти в містах країни. До кінця лютого навіть найменші села отримають світлодіодні лампочки, щоб кожен українець міг скористатися послугою та зробити свій внесок у енергозбереження.

З 30 січня українці вже обміняли майже 1,5 млн старих лампочок розжарювання на нові енергозберігаючі світлодіодні. Найбільше лампочок, тобто понад 230 тисяч, обміняли в Києві. Дніпро обміняв 130 тис.; Львів 94 тис.; та Харкові 91 тис. електричних лампочок.

У рамках програми Європейський Союз фінансує для України 35 мільйонів енергозберігаючих світлодіодних ламп.

Посол Матті Маасікас, Голова Представництва ЄС в Україні:

«Понад 1 мільйон енергозберігаючих лампочок вже є в українських оселях. Сотні тисяч людей долучилися до програми обміну ЄС та уряду України, замінивши лампи розжарювання на енергозберігаючі. Це зайняло менше тижня, і ми переконані, що це було вчасне та ефективне рішення. Якщо поглянути на хронологію, то від моменту звернення України до обміну першого мільйона лампочок пройшло дуже мало часу. Ця швидка відповідь ЄС показує, як ми надаємо підтримку в режимі реального часу. Як і наші українські друзі, які забезпечили чіткий і злагоджений процес обміну. Ми разом подолаємо темряву. Разом ми переможемо».

За експертними оцінками, перехід на використання світлодіодних ламп може допомогти знизити споживання електроенергії на 7-10% у години пік. Це може забезпечити значне полегшення системи електроенергії.

Програма підтримана Європейським Союзом у відповідь на звернення президента Зеленського та реалізується Мінекономіки, Міністерством цифрової трансформації та АТ «Укрпошта» в усіх регіонах України (крім тимчасово окупованих територій та незаконно анексованого Криму). Ця нова програма, що фінансується ЄС, є частиною підтримки Європейського Союзу українського енергетичного фронту.

Детальніше про програму обміну лампочок можна дізнатися на сайті .


Немає коментарів: