неділя, 5 лютого 2023 р.

Гід - пішов...




Петро Радковець – краєзнавець, гід-екскурсовод, популяризатор львівської міської історії та культури
27 квітня 1964 року – 4 лютого 2023
Випускник Львівського поліграфічного інституту (сучасна Українська академія друкарства), учасник легендарного «Товариства Лева» (історична секція). У різні роки працював у Львівській науковій бібліотеці імені В.Стефаника, видавництві «Центр Європи».
Автор сотень краєзнавчих публікацій, учасник та співавтор десятків телевізійних проектів, документальних фільмів та сюжетів, присвячених Львову на регіональних та національних телеканалах. Разом з братом Іваном, - автор збірки казок для дітей («Таємниці львівських левів», Львів, 2015). Брати Радковці є розробниками численних авторських туристичних маршрутів Львовом та Західною Україною, співавторами краєзнавчих розвідок «Загадки міста Лева».
Петро Радковець запам’ятався львів’янам особливим стилем одягу, у якому він часто з’являвся на публіці: завжди із закрученими вусами, «метеликом», «ляскою» (тростиною або ціпком), годинником-«цибулькою» та у «мельонеку» (капелюсі).
"Мені було 17 років. Я повертався додому, і на трамвайній зупинці до мене підійшла дівчинка і запитала, як пройти до Домініканського костелу – він був через дорогу, – а за радянських часів я про цей костел нічого не знав. Дівчина почала розповідати мені історію Львова, і мені стало соромно, що хтось мені розповідає історію мого міста. Я завжди тепер кажу – вивчайте історію самі", - так згадував він в одному з інтерв’ю про своє зацікавлення краєзнавством.
Палкий популяризатор міської історії та культури, Радковець був одним з найвідоміших львівських та українських гідів. Його неповторним авторські екскурсії були «вікном у місто» для тисяч дорослих і юних гостей нашого міста упродовж останніх 20 років. Петро пишався ліцензійним посвідченням львівського гіда під номером 1, що його офіційно отримав від Львівської міської ради. Він називав свої екскурсійні проходи «іміджево-рольовими» і вірив, що найкраще люди запам’ятовують атмосферу, а головне завдання гіда – ділитися любов’ю до міста, де живеш і працюєш. Одним з останніх за його участю став проект «Місто лікує» - безкоштовні прогулянки Львовом для захисників та військових ветеранів, які проходять реабілітацію.
Петро Радковець раптово помер у Львові 4 лютого 2023 року. Він був люблячим чоловіком, батьком та чудовим і дідусем.
Просимо про молитву...
О.Ощудляк.


Немає коментарів: