пʼятниця, 27 січня 2023 р.

Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту: заява Високого представника/віце-президента Жозепа Борреля



Загальна декларація прав людини народилася з попелу Голокосту: щоб надати кожній людині ряд прав і свобод, які захищені всіма державами. Забезпечити, щоб варварські акти, вчинені під час Голокосту, які назавжди заплямували совість людства, більше не повторилися.

І все ж, протягом минулого року деякі з останніх, хто вижив під час Голокосту, були вбиті під час агресивної війни Росії проти України, разом із багатьма жертвами численних військових злочинів, на порозі Європейського Союзу.

Прімо Леві, який пережив Освенцим, написав:

Ми не можемо зрозуміти фашизм, але ми можемо і повинні зрозуміти, звідки він бере початок, і ми повинні бути насторожі... тому що те, що сталося, може повторитися... Тому кожен зобов'язаний замислитися над тим, що сталося.

Єдиний спосіб запобігти майбутнім жорстокостям – забезпечити, щоб минулі жорстокості та їхні жертви ніколи не були забуті.

Усі форми заперечення, викривлення чи тривіалізації Голокосту, які також охоплюють інструменталізацію Голокосту як пропаганду війни, суперечать праву ЄС та універсальним цінностям. Освіта залишається нашим ключовим інструментом запобігання цьому.

Відповідно до Стратегії ЄС щодо боротьби з антисемітизмом і сприяння єврейському життю, ЄС продовжуватиме працювати в Європі та за її межами для боротьби із запереченням Голокосту та антисемітизмом; а також сприяти свободі релігії та переконань для всіх.

Європейський Союз закликає та заохочує країни в усьому світі вжити рішучих кроків для розробки навчальних програм про Голокост.

Оскільки світ відзначає 75-ту річницю Загальної декларації прав людини та Конвенції про геноцид, ми повинні подвоїти наші колективні зусилля для просування та захисту прав людини для всіх.

У 2023 році, як ніколи, два слова повинні звучати в наших головах: ніколи знову.




Немає коментарів: