середа, 11 січня 2023 р.

Китайські товариші не хочуть сваритись з усім світом через Москву




Китай натякає США на готовність «здати» Путіна заради "міжнародної розрядки". Та записувати Пекін у союзники ранувато
🫵 Китайці здійснили політичний камін аут для західної аудиторії. Financial Times видала низку політичних заяв тамтешніх дипломатів, важливих українській аудиторії:

👉 Путіну не довіряємо і не розуміємо, він з’їхав з глузду. Від його війни дистанціюємося, ми про неї навіть не знали.

👉 Політичні інвестиції в Росію не виправдали себе, їх треба переглядати.

👉 Вважаємо, що після поразки у війні Росія перетвориться на «незначну політичну й економічну силу».

👉 Зробимо все, щоб не допустити конфлікту з рештою світу, особливо з Європою.

🫵 Подібно, що між США та Китаєм окреслюється потепління. Принаймні, Сі старається догодити Байдену. Пекін навіть змінив міністра закордонних справ – консерватора на доволі ліберального посла в США. Сі понизив градус своєї войовничої риторики щодо Тайваню, а Вашингтон заявляє, що ситуація навколо острова покращується.

🫵 Стаття FT – продукт непублічної дипломатії оновленого китайського МЗС, яким керує Цинь Ган, людина з американськими контактами та досвідом... Така собі неофіційна декларація політичного курсу. Хоча зайвих ілюзій мати не варто.

👉 Малоймовірно, що керівництво Китаю не знало про воєнні плани фюрера. Точно КНР не відмовиться від ідеї анексувати Тайвань. Нинішня м’яка риторика – ситуативна. Китай зробив висновки з війни бункерного і зрозумів, що поки не готовий протистояти світу.

👉 КНР і далі використовує Росію для відволікання уваги Заходу і як донора для своєї економіки (ось уже і нафта по 37 дол. за барель). Обидві ролі не обіцяють Московії нічого хорошого – ізольована підсанкційна країна з ресурсною залежністю від Сі.

В кожному разі, - для України потепління взаємин Китаю та США - це хороший тренд.



Немає коментарів: