пʼятниця, 9 грудня 2022 р.

«Дали світло!» або «ВСЕ або НІЧОГО» від Лєри Фокіної




Хочу відразу зазначити, що це НЕ текст, арт-критичний; а такий собі есей, бо отримати якісь коментарі від авторки було неможливо через її застуду; і я її перфектно розумію, бо її житло у двох кварталах від мого, І В НАС НЕ БУЛО СВІТЛА 2,5 доби! Через це текст двічі «гас», тобто зникав. Що ж, почну з «УСЬОГО», що в назві зазначено як «ВСЕ», яке для мене, особисто було втілено у доволі широко розрекламовану арт-акцію по подоланню Босфору! Взимку, Лєрой Фокіной, вага якої складає 38-39 кіло! 


Невже то було властиве більшості митців передбачення майбутнього чи то було посилання на «Велику втечу» у 1920-тому?! (- також своєрідне передбачення) Як можемо впевнитися, то залишилося лише вихвалянням, бо намір по подоланню Босфору як сил природи залишився нездійсненим. Їй і нам всім завадили не стільки сили природи, але вороги наші! Хоча від початку треба було зазначити, що Лєра Фокіна близька мені як типаж, вона є суто демонстративною особою. А ось творчість її дуже специфічна, бо відразу розпізнавана: такі собі пласкі, але й схожі на реальних людей персонажі! 


Проте квіточки, особливо ромашки відтворені настільки прискіпливо, супер-, чи то гіпер-натуралістично, навіть можна смакувати подробиці. Хоча вони начебто й польові квіти, такі собі «простенькі». Але відтворені дуже, дуже правдоподібно, навіть що й з любов’ю! На відміну від персонажів, які явлені суто схематично: аби лише були, але ж всеодно залишаються легко впізнаваємими (!). Хоча їм надано якості бути лише присутніми. 
В цілому ж розміри творів розраховані на те, щоб бути легко/швидко проданими. Бо тут інше: там правдиво зображено людей як типажі. В тому то й сутність, що не зважаючи на схематичність/символічність, вони відразу можуть бути впізнані!


 Невже то такий собі своєрідний реалізм? Так, треба визнати цей факт, чи то особливість її творчості. Дивує інше: загальне сприйняття експозиції зі сторони Лєри у галереї ARTODESSA, бо воно якесь до неприємності ПОЗИТИВНЕ, тим більш що в країні, все вкрилося снігом, хоча в Одесі не все, як на фронті. Але специфіка зими в Одесі полягає у її вкрай неприємній підвищеній вологості, плюс вітер з моря, постійний, пронизливий. Тому й відчуття, які здатна викликати експозиція спочатку суперечливо, не позитивне. Але з часом розумієш, що саме співвідношення з НАШОЮ реальністю надає відчуття все ж БЛАГОСТІ, як послання добра на майбутнє.
Уте Кілтер.




Немає коментарів: