пʼятниця, 16 грудня 2022 р.

Підтримуючи український народ: ЄС надає подальшу енергетичну підтримку на зиму




У той час, коли температура в Україні впала нижче нуля, російські атаки залишили мільйони людей без надійного доступу до електроенергії, центрального опалення та води. Щоб допомогти тим, хто найбільше потребує, під час конференції «Стоючи з українським народом» у Парижі сьогодні президент Урсула фон дер Ляєн зробила три важливі оголошення: 1) нову поставку в ЄС терміново необхідних генераторів електроенергії, 2) створення центр здоров’я та енергетики rescEU у Польщі, відкритий для донорів із третіх країн, 3) пожертви енергозберігаючих лампочок.

Сьогодні Президент оголосив, що з початку російського вторгнення ЄС мобілізував в Україну близько 800 електрогенераторів .

Остання енергетична допомога, що надходить через Механізм цивільного захисту ЄС , включає:40 нових великих генераторів із резерву rescEU для забезпечення безперебійним електропостачанням 30 лікарень по всій країні.
100 генераторів малої та середньої потужності з Франції. 19 генераторів зі Словаччини, 23 генератори з Німеччини, 52 трансформатори з Литви та 4 системи аварійного живлення з Польщі, а також 252 трансформатори з Литви.

Крім того, президент фон дер Ляєн оголосила, що Комісія мобілізує близько 30 мільйонів євро для закупівлі до 30 мільйонів енергозберігаючих лампочок для України.

ЄС також наразі створює новий енергетичний хаб rescEU у Польщі , щоб полегшити транспортування та складування пожертвувань від третіх сторін і допомогти з їх доставкою в Україну. Це робиться у співпраці з нашими партнерами з G7 і може значно збільшити поставки екстреної допомоги в Україну.

Загалом Координаційний центр реагування на надзвичайні ситуації ЄСз лютого спрямував понад 76 677 тонн допомоги Україні через Механізм цивільного захисту ЄС, а також продовжує координувати медичну евакуацію поранених або хворих українців до лікарень по всій Європі. Щотижневі рейси відправляються з Центру медичної евакуації ЄС у Польщі, понад 1600 пацієнтів були успішно переведені до 18 країн Європи.

Комісія також продовжує тісно співпрацювати з Енергетичним Співтовариством для підтримки української енергетичної системи. Фонд енергетичної підтримки України наразі зібрав 32 мільйони євро для покриття найнагальніших потреб.

Фон

У відповідь на військову агресію Росії проти України в лютому 2022 року Єврокомісія координує свою найбільшу в історії операцію в рамках Механізму цивільного захисту ЄС. Усі 27 країн ЄС, а також Норвегія, Туреччина, Північна Македонія та Ісландія запропонували допомогу в натуральній формі, починаючи від медичних товарів і предметів для притулку до транспортних засобів та енергетичного обладнання.

Допомога Механізму цивільного захисту ЄС виходить за рамки генераторів і трансформаторів, з широким спектром предметів, таких як автоматичні вимикачі, проводка та кабелі, матеріали та обладнання, необхідні для ремонту, обслуговування та функціонування енергетичної інфраструктури. В Україну відправлено близько 56,5 тис. різних предметів.

З 24 лютого Єврокомісія виділила 523 мільйони євро на програми гуманітарної допомоги мирним жителям, які постраждали від війни в Україні. Це включає відповідно 485 мільйонів євро для України та 38 мільйонів євро для Молдови. Це частина загальної суми 19,7 мільярдів євро фінансової, гуманітарної, екстреної та бюджетної підтримки, мобілізованої до цього часу від ЄС та держав-членів з початку війни.




Немає коментарів: