вівторок, 13 грудня 2022 р.

Рада ЄС затвердила допомогу Україні в розмірі 18 мільярдів євро




Рада досягла згоди щодо законодавчого пакету, який дозволить ЄС фінансово допомагати Україні протягом 2023 року 18 мільярдами євро. Пропозиція була прийнята Радою 12.12.2022 за допомогою письмової процедури, і вона буде подана до Європейського парламенту для можливого прийняття наступного тижня.

«Україна може розраховувати на ЄС. Ми продовжуватимемо підтримувати Україну, в тому числі фінансову, стільки, скільки це буде потрібно. Законодавство, яке ми сьогодні прийняли, означає, що Україна може розраховувати на регулярну фінансову допомогу від ЄС протягом 2023 року», - Збинек Станжура, Міністр фінансів Чехії.

Пакет передбачає структурне рішення для фінансової підтримки України в 2023 році. Сума позики Україні в 2023 році становитиме 18 мільярдів євро з пільговим періодом на 10 років. Держави-члени покриватимуть основну частину процентних витрат коштом зовнішніх цільових доходів. Гарантії для цих запозичень нададуть або бюджет ЄС, або країни-члени.

Метою є надання короткострокової фінансової допомоги, фінансування негайних потреб України, відновлення критичної інфраструктури та початкової підтримки сталого післявоєнного відновлення з метою підтримки України на її шляху до європейської інтеграції.

Частина законодавчого пакету, поправка до фінансового регламенту, вже була прийнята Радою у складі Ecofin 6 грудня.

Контекст:

Неспровокована та невиправдана агресивна війна Росії проти України з 24 лютого 2022 року призвела до втрати Україною доступу до ринку та різкого падіння державних доходів, тоді як державні витрати на вирішення гуманітарної ситуації та підтримку безперервності надання державних послуг помітно зросли.

Серед інших інструментів підтримки, між 2014 і 2022 роками ЄС підтримував Україну через кілька послідовних операцій макрофінансової допомоги (МФД), які перевищили 7 мільярдів євро позик і грантів.

Угода про асоціацію між Україною та ЄС, яка набула чинності 1 вересня 2017 року, зближує Україну та ЄС. Окрім сприяння поглибленню політичних зв’язків, зміцненню економічних зв’язків і поваги до спільних цінностей, угода забезпечила основу для реалізації амбітної програми реформ, зосередженої на боротьбі з корупцією, незалежної судової системи, верховенства права та кращий бізнес-клімат. ЄС продемонстрував постійну підтримку цих реформ, які мають вирішальне значення для залучення інвестицій, підвищення продуктивності та підвищення рівня життя в середньостроковій перспективі.


Немає коментарів: