субота, 24 грудня 2022 р.

Доступні 16 навчальних онлайн курсів про євроінтеграцію для українських державних службовців




Тематичні онлайн курси, розміщені на спеціально розробленій навчальній платформі Natolin4Capacity Building, мають на меті покращити обізнаність державних службовців з питань європейської інтеграції. Курси доступні англійською та українською мовами та відкриті для державних службовців протягом 2022-2023 років.

Про це пише портал EU4Par.

За результатами їх успішного проходження службовці отримають міжнародні сертифікати та кредити ЄКТС (Європейська кредитно трансферна-накопичувальна система). Тематику та зміст курсів визначено на підставі дослідження навчальних потреб, яке було проведено у співпраці з партнерами проєкту — Урядовим офісом координації європейської та євроатлантичної інтеграції та Національним агентством України з питань державної служби.

З переліком із 16 доступних курсів, 6 з яких є базовими, можна ознайомитися нижче.



Базові курси:


Цифрова економіка, суспільство та цифрова трансформація


Фінансові інструменти ЄС для регіонального розвитку та співробітництва в асоційованих країнах: приклад України Клімат та навколишнє середовище з особливою увагою на Європейському Зеленому Курсі


Інтеграція України до внутрішнього ринку ЄС



Транспорт, енергетика та транскордонна співпраця


Угода про Асоціацію між Україною та ЄС — сьогодення і майбутнє євроінтеграції України

Курси на вибір: Боротьба з корупцією
Фінансові інтереси ЄС
Інтегроване управління кордонами
Політика розвитку співробітництва ЄС та пов'язані з нею фінансові інструменти
Лобіювання та законодавчі механізми
Координація політики та прийняття рішень у зовнішній політиці ЄС — перспективи для України
Політичний діалог та комунікація
Моніторинг та оцінювання
Розширення можливостей громадянського суспільства
Цінності ЄС та захист прав людини

Для проходження курсів, необхідно зареєструватись на освітній платформі Natolin4CB через особистий кабінет Порталу управління знаннями. Детальніше про те, як це зробити — за посиланням.

Крім онлайн курсів, після надання Європейською Радою Україні статусу країни-кандидата Коледж Європи в Натоліні за підтримки Представництва ЄС в Україні розробив двомісячну навчальну програму для державних службовців ЦОВВ, які забезпечуватимуть переговорний процес щодо членства України в ЄС.

Вона вестиметься англійською мовою і містить такі складові:

Практичні заняття з ведення переговорів, наближення законодавства, правового аналізу та оцінки відповідності до права ЄС;


Індивідуальна робота з експертами-наставниками;


Заняття з розробки аналітичних документів на визначену тему за підтримки експертів-наставників і партнерів проєкту.


Здійснення трьох місцевих (Польща) та однієї міжнародної навчальних поїздок, пов’язаних із обраною темою в межах переговорного розділу.


Підготовка та представлення підсумкового аналітичного документа щодо обраної теми під наглядом експертів-наставників та представлений наприкінці навчальної програми.

Підготовка держслужбовців відбуватиметься з жовтня 2022 року до березня 2024 року в Польщі на базі Коледжу Європи в Натоліні у групах до 5-6 учасників протягом 9 двомісячних навчальних циклів. Загалом планується підготувати 50 державних службовців, які охоплять 6 кластерів (33 переговорних розділи), передбачених переговорним процесом щодо членства в ЄС. Додатково 20 учасників програми, які спеціалізуються на питаннях енергетики та зеленого курсу, матимуть можливість отримати стипендію для проходження стажування в Секретаріаті Енергетичного Співтовариства у Відні.

Державним службовцям ЦОВВ, які відповідають за одну чи декілька сфер європейської інтеграції й зацікавлені пройти двомісячну навчальну програму в Коледжі Європи в Натоліні, рекомендується звернутися до керівника державної служби у їхньому органі, щоб долучитися до подальшого процесу відбору учасників під керівництвом Віцепрем'єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України.

Довідково

У січні 2020 року з метою сприяння професійному розвитку державних службовців, залучених до впровадження Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, був започаткований освітній проєкт Natolin4Capacity Building. Проєкт реалізується коштом ЄС на базі Коледжу Європи в Натоліні (Польща) у співпраці з Урядовим офісом координації європейської та євроатлантичної інтеграції України, Національним агентством з питань державної служби та Представництвом Європейського Союзу в Україні.




Немає коментарів: