четвер, 8 вересня 2022 р.

Фільм про прем'єру опери



 В Одесі знімають документальний фільм про роботу оперного театру під час війни




Автор та натхненник, а також виконавчий продюсер фільму Влад Маслов зібрав команду ентузіастів, яка вже третій тиждень проводить зйомки в Одеському національному академічному театрі опери та балету. Адже на сцені триває підготовка до наймасштабнішої прем‘єри театру за часів Незалежності України - опери сучасного композитора Олександра Родіна «Катерина».

Згідно концепції, фільм має всі шанси стати унікальним історичним документом. В його основу увійде історія «Катерини». Репетиції розтяглися на три роки через епідемію ковіда та війни. Проект мав загинути тричі. Тим не менш, він воскресає, як Фенікс із попелу, завдяки зусиллям керівництва театру.


«В основу опери покладено сюжет однойменної поеми Тараса Шевченка «Катерина». Однак команда постановників зуміла створити абсолютно унікальний, сучасний мистецький продукт: символізм, переміщення у часі, традиції, обряди, містика, сучасні візуальні рішення і головне – музика, яку ще не чув світ.» - Значиться в описі прем'єри.

Кінематографісти ретельно та художньо фіксують творчі процеси, приділяючи особливу увагу темі переживань та рефлексії творчої особистості під час війни. Головні герої фільму – директорка театру Надія Бабіч, та громадянин Туреччини Еніс Юджель, ліричний герой, від імені якого ведеться розповідь.

До складу знімальної групи документальної стрічки увійшли:

Влад Маслов – автор ідеї, виконавчий продюсер,

Оксана Тараненко – режисер опери, продюсер фільму,

Еніс Юджель – продюсер фільму, оператор,

Артур Садовніков - оператор, техпідтримка, консультант,

Олена Кутінова - оператор, техпідтримка, консультант,

Наталія Довбиш – оператор,

Артем Москвичов - помічник продюсера, оператор,

Дмитро Згур'єв – режисер фільму,

Ірина Сечковська – журналіст.


17 вересня відбудеться світова прем'єра опери, що супроводжуватиметься зйомкою фінальних епізодів фільму.

Щодо назви, фільмейкери ще не визначилися, як і щодо фінансування, якого поки немає, пошуки тривають. Але історія чекати не може і мистецтво живе всупереч усьому.
Ю.Калиновська, фото автора.


Немає коментарів: