понеділок, 12 вересня 2022 р.

Реалії світу по війні



Стрімкий контрнаступ Збройних сил має змусити партнерів України задуматися над тим, чи готові вони до нової реальності, у якій українці можуть виграти цю війну. Про це пише в своїй статті для The Atlantic американська журналістка Енн Еплбаум.
"Чи справді ми на Заході готові до української перемоги? Чи знаємо ми, які зміни це може принести?" - запитує вона.

Еплбаум нагадує, як у березні вона доволі вузько визначила, що могло б бути перемогою України: Україна залишається суверенною демократією з правом самостійно обирати собі лідера. Зараз, пише журналістка, настав час дещо розширити це визначення.

Днями Еплбаум побувала в Києві. Вона цитує міністра оборони України Резнікова, якого слухала на одному з заходів: перемога України тепер - це не лише повернення до кордонів 1991 року, але й репарації, які Росія має виплатити Україні, а також трибунали щодо військових злочинів, скоєних росіянами проти українців.

Еплбаум вважає такі вимоги слушними. Саме по собі повернення окупованих територій не компенсує українцям страждання, завдані Росією під час вторгнення.

Складно, однак, уявити, що Москва задовольнить будь-яку з цих вимог України, допоки при владі у Росії Володимир Путін. Він поставив знищення України в центр своєї зовнішньої та внутрішньої політики.

Між тим, відновлення СРСР, яким марить Путін і російські пропагандисти, провалилося. На думку Еплбаум, коли російські "еліти" усвідомлять, що імперський проект Путіна став провалом не лише для нього самого, але й моральною, політичною та економічною катастрофою для всієї Росії, його легітимність як правителя може похитнутися.

"Коли я пишу, що американцям і європейцям потрібно готуватися до перемоги України, я маю на увазі ось що: ми повинні очікувати, що перемога України, перемога в українському розумінні цього терміну, також приведе до кінця режиму Путіна", - йдеться в статті.

Еплбаум упевнена: після провалу "спеціальної воєнної операції" неможливо уявити, що Путін зможе продовжувати правити Росією. Тож, на її думку, лідерам Заходу, які міркують, як покласти край цій війні, варто врахувати те, що, можливо, їм доведеться вести переговори вже не з Путіним, а з кимось іншим.

"Зараз настав час поставити запитання про стабільність самої Росії... Російські солдати втікають, кидають техніку, здаються. Як довго нам залишилося чекати, поки люди з найближчого оточення Путіна зроблять те саме?" - пише Еплбаум.

Так, можливість нестабільності в Росії, ядерній державі, лякає багатьох. Але це, можливо, вже неминуче. "І якщо це так, то ми повинні це передбачити, планувати, як будемо діяти, подумати про можливості і загрози", - наголошує журналістка. І резюмує, цитуючи міністра оборони Резнікова: "Ми навчилися не боятися. Тепер ми просимо усіх інших також не боятися".

Робила переклад Олена Ремовська.


Немає коментарів: