четвер, 4 серпня 2022 р.

Що не так з цінами на ракети?





З початку війни почав читати про ціни російських ракет. Преса любить ловити хайп, тому чим більше напишеш, тим пафосніше. Причому пише таке і жовта преса і тіпа поважна.

Наприклад ціну ракети "Калібр" визначають у 6,5 млн доларів. Пустили росіяни 10 ракет - всьо, пиши про витрати росіян у 65 млн доларів.

Звідки беруться ці цифри? У 2006-му році росіяни продали 28 ракетних комплексів "Калібр" Індії за $184 млн. Беруть ці показники зі старих статтей з РБК чи російського "Комерсанта". Ось і вся аналітики.


Але Індія отримала повний ракетний комплекс в експортному варіанті + його обслуговування. Вартість самих ракет так не порахувати, а самі ракетні комплекси росіяни вже поставили на своїх кораблі та підлодки, які робили для індусів.


Сам "Калібр" це російсько-радянська відповідь на американський "Томагавк". Ціна одного "Томагавка" варіюється в залежності від модифікації від 1 до 2 млн доларів за ракету.


Росіяни збирають все самі, відповідно там російські зарплати та внутрішні "рубльові" ціни на виробництво, дещо гірше компоновка ракети. Тому можна загалом повірити у 0,5-1 млн доларів за ракету, яка іноді проскакує у статтях в інтернеті.


Знову ж таки - все залежить від модифікації + яка частина ціни в рублях (зарплати, витрати на виробництво, логістика по Росії і т.п.), а яка у валюті на закупівлю комплектуючих та станків і наскільки дорожче їх буде тепер купляти.




Але дуже красиво писати про 6,5 млн за ракету - множити на кількість ракет і пішла сенсація. І таких статей з такими гучними заголовками - море.


https://forbes.ua/news/ukraina-za-odin-vechir-2-serpnya-zbila-rosiyskikh-raket-na-91-mln-03082022-7487




Антон Павлушко, "Останній капіталіст"


Немає коментарів: