понеділок, 8 серпня 2022 р.

ЄС забезпечив 1000 успішних медичних евакуацій українських пацієнтів




Станом на сьогодні ЄС забезпечив 1000 успішних медичних евакуацій українських пацієнтів за допомогою Механізму цивільного захисту для надання їм спеціалізованої медичної допомоги в лікарнях по всій Європі.


Кількість поранених в Україні зростає з кожним днем, а місцеві лікарні не справляються з таким навантаженням. У той же час Польща, Молдова та Словаччина звернулися з проханням про підтримку з медичної евакуації (MEDEVAC) для своїх країн через великий наплив людей. Щоб зменшити тиск на місцеві лікарні, з 11 березня ЄС координує переведення пацієнтів до інших європейських країн, у яких є вільні ліжка в лікарнях.

Пацієнтів переводять до 18 країн: Німеччини, Франції, Ірландії, Італії, Данії, Швеції, Румунії, Люксембургу, Бельгії, Іспанії, Португалії, Нідерландів, Австрії, Норвегії, Литви, Фінляндії, Польщі та Чехії. В межах останніх операцій з медичної евакуації 2 пацієнтів було переведено до Чехії 3 серпня та 15 пацієнтів до Німеччини, 4 пацієнти до Нідерландів і 2 пацієнтів до Норвегії 4 серпня.

Комісар ЄС з питань гуманітарної допомоги та управління кризовими ситуаціями Янез Ленарчич: «Невиправдана війна Росії в Україні доводить українські системи охорони здоров’я до межі зламу. Щоб допомогти Україні впоратися з різко зростаючими медичними потребами, ЄС активізував свою діяльність. Окрім доставки ліків та медичного обладнання в Україну, ми також координуємо медичну евакуацію за допомогою нашого Механізму цивільного захисту. Вже 1000 українських пацієнтів були переведені до лікарень 18 країн Європи. Я хочу подякувати всім країнам, які приймають українських пацієнтів у цей надважливий час. Солідарність ЄС рятує життя».

Комісар ЄС з питань охорони здоров’я та безпечності харчових продуктів Стелла Кіріакідес: «З самого першого дня ЄС невтомно працює, щоб підтримати Україну та її народ перед обличчям жорстокої військової агресії Росії. В рамках його підтримки, застосування Механізму солідарності ЄС дозволило пацієнтам з України, які невідкладної медичної допомоги, отримати її у лікарнях по всьому ЄС, що одночасно надало можливість зменшити тиск на системи охорони здоров’я сусідніх з Україною країн. Це справжня європейська солідарність в дії. Разом з українською владою ми також шукаємо шляхи повернення пацієнтів додому після закінчення лікування, якщо вони того захочуть. Ця рятівна робота триватиме, як і непохитна підтримка ЄС України».



Довідкова інформація

Медична евакуація фінансується та проводиться за допомоги Механізму цивільного захисту ЄС. За схемою трансферу здійснюється переміщення пацієнтів, які відповідають критеріям, незалежно від того, чи є вони хронічно хворими чи отримали поранення внаслідок війни. Механізм дає змогу Єврокомісії повідомляти українським органам влади, куди в країнах ЄС/ЄЕЗ були переведені пацієнти. Для безпечної передачі даних медичні записи пацієнтів надаються за допомогою системи раннього попередження та реагування (EWRS).



Немає коментарів: