понеділок, 11 липня 2022 р.

Бізнес "чистоти" під час війни не зачинявся




Підприємець, навіть під час війни не зупиняється. Навіть, якщо за плечима 25 років в бізнесі, десятки відкритих комерційних об'єктів, як в Олександра Когана з Одеси, засновника відомої мережі хімчисток КІМS.

Олександр згадує перший день війни, який він зустрів в Києві, де мав розпочатись монтаж нового обладнання на одному з виробництв. А ще, як менеджмент його столичного об'єкта був блокований в Ірпені, а хімчистка працювала, бо клієнти з медичних установ мали отримати вчасно чистий робочий одяг та білизну.

- Ми дійсно не зачиняли обслуговування клієнтів ні в Одесі, ні в Києві, навіть коли під'їзд до нашого виробництва був весь в блокпостах. Я сплатив всім зарплатню за лютий, та запропонував всім хто може працювати. Виїхавших в еміграцію співробітників вдалось у партнерів в декількох європейських країнах влаштувати на роботу. Ми багато років працюємо також як дистрибутор хімічних речовин, та обладнання, то відносини з бізнесом від Німеччини до Молдови в наявності. Всі в перші дні агресії зателефонували, запропонували допомогу.



Олександр не поїхав за кордон, а…вирішив створити новий бізнес-юніт в новому місті - Хмельницькому. Минулого місяця тут був відкритий великий новий комплекс хімчистки, який може обслуговувати весь Подільський край. Партнером виступив місцевий бізнесмен, для якого бізнес-чистоти новий досвід. Олександр поставив сучасне обладнання, яке стало зайвим в столиці, у зв'язку з виїздом багатьох клієнтів. А натомість в тому ж Хмельницькому в евакуації опинилось багато жінок, які залюбки стали до праці. Так бізнес в чергове став в нагоді своєму народу: сервіс клієнтам, робота для співробітників, податки - державі, згуртованість. У всіх хімчистках КІМS з початку війни обслуговують мілітарний одяг захисників. Компанія також робить фінансові відрахування на оборону.

- Ми маленький бізнес, робимо скромний вклад, знаю бізнесменів, які "донатять" сотні мільйонів, - коментує О.Коган свою допомогу ЗСУ.


А мені здається, що головний внесок Олександра саме в тому, що він не зачинив бізнес, як зробили дехто з колег в тій самій Одесі. Хоча, напевно, міг би поїхати в тиху країну за кордоном перечекати. Тим паче, що бізнес пов'язаний не з першочерговими потребами, попит скоротився навпіл, ризики обстрілів нікуди не поділись й в липні… Але.

Те, що представник сталого бізнесу, як О.Коган з початку агресії доклався до спротиву, та продовжує підприємницьку діяльність, ще раз довело якість українського бізнесу. Робота на спротив у війні не може бути під примусом, це громадянська позиція бізнесмена. 

Скільки б “ліваки” не журили вітчизняний підприємливий бізнес, саме він все робить тепер для перемоги над відсталою недоімперією. Щоб мати можливість надалі розвиватись. Саме цей фактор впливу на перемогу в Москві якраз не врахували. В їх системі координат приватний бізнес - обслуга, а ніякий не партнер держави. Український справжній бізнес в різні часи, як гарний садівник старанно плекає свою справу. В ринкових умовах саме завдяки самоорганізації бізнесу ми маємо вдосталь їжі, сервіс, товари та послуги, а ще й волонтерський рух.



- Дуже тішусь з того що в воєнні часи люди, що в нас працюють. стали більш відповідально ставитись до своїх обов'язків. - зазначив підсумовуючи нашу зустріч на Канатній в Одесі Олександр Коган. - Значить, наші клієнти отримують максимум задоволення та будуть повертатись до нас знову і знову.

В.Головченко,
 фото надано KIMS



Немає коментарів: