понеділок, 20 червня 2022 р.

Стамбульську конвенцію ратіфіковано




Верховна Рада у понеділок, 20 червня, ратифікувала Конвенцію Ради Європи про запобігання насильству щодо жінок і домашньому насильству (Стамбульську конвенцію). Законопроєкт №0157 про ратифікацію підтримали 259 депутатів.

"За" проголосували 193 депутатів зі Слуги народу. Решту голосів дали Платформа за життя та мир (15), Довіра (13), Відновлення України (12), Голос (10), Європейська солідарність (9), позафракційні депутати (5) та За майбутнє (2).
БЮТ - 0.
Проти було тільки 8 голосів.


Що ж таке Стамбульська конвенція?


Це — перший міжнародний договір, який визнає насильство проти жінок порушенням прав людини та дискримінацією, тому її ратифікація є важливою. Зокрема, конвенція пропонує встановити відповідальність для кривдників за такі порушення:психологічне насильство
переслідування (сталкінг)
фізичне насильство
сексуальне насильство, включаючи зґвалтування, що недвозначно покриває всі сексуальні
активності з особою без її згоди
примусовий шлюб
жіноче обрізання
примусовий аборт
примусова стерилізація

Ратифікація Стамбульської конвенції дає можливість Раді Європи проводити контроль того, як Україна виконує свої зобов’язання, також Україна матиме право вимагати посилення відповідальності для кривдників українських громадян за кордоном і це дозволяє вимагати відповідальність для кривдників-українців, що переховуються за кордоном.


Немає коментарів: